Πετρέλαιο

Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil στο θαλασσοτεμάχιο «10» της Κυπριακής ΑΟΖ - Στήριξη από τις ΗΠΑ

Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil στο θαλασσοτεμάχιο «10» της Κυπριακής ΑΟΖ - Στήριξη από τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός Υφυπουργός Ενέργειας Φρανσις Φάνον επεσήμαν  πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τα δικαιώματα της ΚΔ για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων
Σε επιβεβαίωση της έναρξη της γεώτρησης της Exxon Mobil από το γεωτρύπανο Stenna Ice Max στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Ενέργειας Φρανσις Φάνον.
Η επίσημη ανακοίνωση  του υπουργείου Ενέργειας που δόθηκε στην δημοσιότητα αργότερα ανέφερε ότι άρχισαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για τις εργασίες της γεώτρησης, που πραγματοποιείται από το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Icemax» σε βάθος νερού 1.973 μέτρων, θα ενημερώνεται επί συνεχούς βάσης το προσωπικό του Υπουργείου, αναλύοντας τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του.

Σε ότι αφορά την συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Ενέργειας Φρανσις Φάνον, ο κ. Λακκοτρύπης έκανε λόγο για παραγωγική συζήτηση τονίζοντας πως κοινός στόχος με τις ¨ΗΠΑ είναι η αποτελεσματική ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Αξιωματούχος είπε πως οι ΗΠΑ βλέπουν προοπτική στα ενεργειακά της Κύπρου, ενώ τόνισε πως στηρίζουν τα δικαιώματα της ΚΔ για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και είναι υπέρ του ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάνον βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες στο Ισραήλ και μετά την Κύπρο θα συνεχίζει το ταξίδι του για Αίγυπτο, αναφέρει το sigmalive.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης