Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ενεργειακή αυτονομία αποκτούν δέκα μικρά νησιά του Αιγαίου - Έμφαση σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Ενεργειακή αυτονομία αποκτούν δέκα μικρά νησιά του Αιγαίου - Έμφαση σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι και οι Λειψοί περιλαμβάνονται στη λίστα των νησιών που θα αποκτήσουν ενεργειακή «ευφυία» 

Η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για τη μετατροπή δέκα μη διασυνδεδεμένων νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε «έξυπνα», αποτελεί τον στόχο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, τα δέκα νησιά που θα αποκτήσουν ενεργειακή «ευφυΐα» είναι το Αγαθονήσι, η Χάλκη, οι Λειψοί, η Σχοινούσα, το Καστελόριζο, η Δονούσα, το Κουφονήσι, η Ηρακλειά, η Ανάφη και η Σίκινος.
Στα εν λόγω νησιά θα εφαρμοσθούν δράσεις αναβάθμισης των τοπικών υποδομών στους τομείς της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, της διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Το μνημόνιο συνεργασίας έχει ως κύριο στόχο τη σύνθεση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενίσχυσης υποδομών με βάση τα διεθνή πρότυπα για βιώσιμες και έξυπνες κοινότητες, με αιχμή τις 5G ψηφιακές ανοιχτές υποδομές και υπηρεσίες στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, με την προοπτική να επεκταθεί στο άμεσο μέλλον στον εθνικό και ευρωπαϊκό χώρο.
Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και τον διευθυντή του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων, Ιωάννη Καλδέλλη.

Εφαρμογή «έξυπνων» ενεργειακά λύσεων 

Για την αναβάθμιση των υποδομών των νησιών, το Κέντρο προτείνει κατ’ αρχάς την ενίσχυση της Ενεργειακής Αυτονομίας και Ασφάλειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ και κατάλληλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων (κυρίως με μικρές μονάδες αφαλάτωσης, αλλά και με κατάλληλα έργα υποδομών), καθώς και την ανάπτυξη έξυπνων και ενεργειακά βέλτιστων λύσεων για υποστήριξη του δημοτικού και δημόσιου φωτισμού με βελτίωση της ποιότητας και περιορισμό του ενεργειακού και περιβαλλοντικού κόστους.
Παράλληλα, το Κέντρο εκτιμά πως είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αστικών απορριμμάτων αλλά και των υγρών αποβλήτων με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και η υποστήριξη της ανάπτυξης ηλεκτροκίνησης με αξιοποίηση ΑΠΕ και περιορισμό και ελαχιστοποίηση των εισαγωγών πετρελαίου.
Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών στήριξης των καθαρών μεταφορών, με σταθμούς φόρτισης και συστήματα διαχείρισης των τοπικών μεταφορών.
Τέλος, η ενίσχυση των υποδομών ενδέχεται να περιλαμβάνει την αναβάθμιση της πρόσβασης των κατοίκων σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με την εγκατάσταση ασφαλών και υψηλής ποιότητας δικτύων WiFi και αξιοποίηση των τεχνολογιών 5G και χρήση δορυφορικών υπηρεσιών, αλλά κα την κάλυψη αναγκών ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών των αλιευτικών καταφυγίων των μικρών νησιών, με σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, με σκοπό εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης