Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά τους κλυδωνισμούς της βρετανικής κυβέρνησης λόγω Brexit η May επιμένει ότι θα πάει μέχρι τέλους

tags :
Παρά τους κλυδωνισμούς της βρετανικής κυβέρνησης λόγω Brexit η May επιμένει ότι θα πάει μέχρι τέλους
Μπαράζ παραιτήσεων στη Βρετανία – Επιμένει στη συμφωνία η May, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν
Αποφασισμένη να φθάσει μέχρι το τέλος και να στηρίξει απόλυτα τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit εμφανίστηκε η πρωθυπουργός της χώρας, Theresa May, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Μία συνεδρίαση κατά την οποία η κυρία May βρέθηκε αντιμέτωπη με σωρεία παραιτήσεων, με σημαντικότερη και ίσως συμβολικότερη όλων να είναι αυτή του υπουργού Brexit, Dominic Raab.
Συνολικά επτά στελέχη του Συντηρητικού κόμματος – τέσσερις υπουργοί και τρία στελέχη που είχαν κορυφαίες θέσεις στους Τόρις- υπέβαλλαν σήμερα 15/11 τις παραιτήσεις τους, ενώ η κυρία May ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει διορισμός νέου υπουργού Brexit το επόμενο διάστημα.
Πάντως τα βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα δυσκολευθεί αρκετά να βρει αντικαταστάτη του κ. Raab, καθώς αυτός θα κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές επιθέσεις και θα πρέπει να είναι στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που στηρίζει απόλυτα την ίδια την κυρία May.

May: Θα παραμείνω έως το τέλος – Προς το εθνικό συμφέρον η συμφωνία με την ΕΕ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας στη συνέντευξή της παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος τον οποίο θα πρέπει να διανύσει η χώρα της, ενώ υπογράμμισε ότι στο προσχέδιο συμφωνίας υπάρχουν ορισμένα ζητήματα για τα οποία η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα αμοιβαίων συμβιβασμών.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit επηρέασαν κάθε πλευρά της ζωής της Βρετανίας.
Λυπάμαι για όσους επέλεξαν να παραιτηθούν, όμως, παραμένω πιστή στη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε η κ. May.
Σύμφωνα με  τη Βρετανίδα πρωθυπουργό «μία σειρά δικαιωμάτων που πριν δεν υπήρχαν, από τη διαχείριση των κεφαλαίων μας έως τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας.
«Αυτή η συμφωνία προστατεύει την ακεραιότητα της Βρετανίας και μία βιώσιμη και ορθή λύση στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Όμως η συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει στηρίζεται σε αυτό που επέλεξαν οι Βρετανοί πολίτες στο δημοψήφισμα», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις της εάν υπάρξει πρόταση μομφής , απάντησε με νόημα ότι «ηγεσία είναι το να λαμβάνεις τις σωστές και δύσκολες αποφάσεις όχι τις εύκολες
Αυτό ισχύει και στη δική μου περίπτωση.
Θεωρώ ότι η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι έως το τέλος», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τη May, η ίδια και η κυβέρνηση προσπαθούν να φέρουνε αποτελέσματα που θα είναι θετικά για τους Βρετανούς:
«Αυτό είναι ο στόχος και η δουλειά μας.
Κανείς, όμως, από αυτούς που διαφωνούν δεν έχει καταθέσει κάποια διαφορετική πρόταση. Απλά διαφωνούν», επεσήμανε.

Καταρρέει η στερλίνα

Απώλειες που ξεπερνούν το 1,5% καταγράφει σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου, μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και εν μέσω των ανησυχιών για μια πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ενώ η βρετανική λίρα παραμένει βαθιά σε αρνητικό έδαφος μετά τις δηλώσεις της Theresa May.
Ειδικότερα, περί τις 20:00, η στερλίνα βουλιάζει κατά 1,9% έναντι του δολαρίου, στο 1,2742 δολ., από τα επίπεδα του 1,3054 που βρέθηκε χθες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Παράλληλα, το ευρώ σημειώνει «άλμα» 2% έναντι της στερλίνας, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται σε 0,8878 στερλίνες/ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης