Επικαιρότητα

Ιστορική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για το Brexit - Σήμερα 14/11 η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ιστορική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για το Brexit - Σήμερα 14/11 η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα 14/11 στις 16:00 για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας
Σε συμφωνία για το κείμενο των όρων του «διαζυγίου» κατέληξαν σε «τεχνικό επίπεδο» Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το υπουργικό συμβούλιο εκλήθη εκτάκτως σε συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, για να συζητήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν χθες (13/11/2018) οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές.
«Το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί σήμερα στις 14:00 μ.μ. (τοπική ώρα - 16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες, και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Οι υπουργοί έχουν κληθεί να διαβάσουν τα έγγραφα πριν από τη συνάντηση αυτή», επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Βρετανοί υπουργοί θα μπορούν να δουν τα σχετικά έγγραφα, αλλά δεν θα τους επιτραπεί να τα πάρουν μαζί τους.
Όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο «RTE», οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για το τελευταίο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η στερλίνα «εκτοξεύτηκε» μετά την είδηση της συμφωνίας, σημειώνοντας άνοδο 1,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,3023 δολ.


Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,7% έναντι της στερλίνας, στις 86,7 πένες.

Danske Bank: Όλα τα βλέμματα στο Brexit σήμερα

Το βλέμμα των αγορών σήμερα παραμένει στις διεργασίες μετά την κατ' αρχήν συμφωνία για το Brexit, αναφέρουν οι αναλυτές της Danske Bank, καθώς η Theresa May έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με το υπουργικό συμβούλιο της στις για να συζητήσει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ.
"Εάν το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το σχέδιο, η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν η συμφωνία μπορεί να επιβιώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς αναμένουμε ότι θα γίνει δεκτή από τους ηγέτες της ΕΕ χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Αν και το DUP από τη Βόρεια Ιρλανδία και η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους για το σχέδιο, η Theresa May βρίσκεται υπό το φόβο μιας μη-συμφωνίας.
Έτσι, αναμένεται να διασφαλίσει ότι οι μετριοπαθείς Συντηρητικοί και Εργατικοί Βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ αυτής", αναφέρει η Danske Bank.
"Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μία πιθανή σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου και η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 10 Δεκεμβρίου.
Οι αγορές χρειάζονται περισσότερη βεβαιότητα πριν δούμε ότι το ευρώ έναντι της στερλίνας κινηθεί ακόμα χαμηλότερα", αναφέρει η Danske Bank.

Reuters: Πιθανή μια ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου 2018

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συναντηθούν στις 25 Νοεμβρίου 2018 για να σφραγίσουν τη συμφωνία για το Brexit, εάν η τεχνική συμφωνία εγκριθεί από το αυριανό βρετανικό υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Μια προκαταρκτική συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα με το αυριανό υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο (στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας), θα συναντηθούν οι εθνικοί απεσταλμένοι των υπολοίπων 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα τους παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τους όρους του «διαζυγίου» και μια ενημερωμένη δήλωση των ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για τους μελλοντικούς δεσμούς, ανέφεραν οι πηγές.

Αντιδράσεις για τη συμφωνία 

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις μετά την είδηση της συμφωνίας, με τους επικριτές των σχεδίων της May για το Brexit να ζητούν από το υπουργικό συμβούλιο να καταψηφίσουν τη συμφωνία, εάν αυτή έχει οποιαδήποτε ομοιότητα με τις εκθέσεις που έχουν ήδη δει.
Ο ευρωσκεπτικιστής συντηρητικός βουλευτής Jacob Rees-Mogg δήλωσε ότι η ομάδα του στο κοινοβούλιο, που τάσσεται υπέρ του Brexit, πιστεύει ότι η λεγόμενη συμφωνία για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» στο νησί της Ιρλανδίας θα έφερνε τη Βρετανία σε καθεστώς «υποτέλειας».
Ο ίδιος κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να απορρίψει τη συμφωνία, καθώς αυτή δείχνει ότι δεν συμβαδίζει με την ψήφο του βρετανικού λαού.
Ο Nigel Dodds, αναπληρωτής ηγέτης του μικρού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που υποστηρίζει την κυβέρνηση της May, δήλωσε ότι το κόμμα του πρέπει να δει τους όρους της συμφωνίας για να αποφασίσει εάν θα αποσύρει την υποστήριξή του, εκφράζοντας ανησυχίες.
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί λένε ότι είναι απίθανο η May να έχει διαπραγματευτεί τη σωστή συμφωνία για τη Βρετανία, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να αναφέρει ότι χρειάζεται να δει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης.
Αργότερα, ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexi που δεν ανταποκρίνεται στα τεστ του, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι αυτή θα είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα.
«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του τι συμφωνήθηκε όταν θα είναι διαθέσιμες.
Όμως, από όσα γνωρίζουμε για τον χαοτικό χειρισμό αυτών των διαπραγματεύσεων, αυτή είναι απίθανο να είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Corbyn.
«Οι Εργατικοί ήταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να στηρίζει την απασχόληση και την οικονομία και που να εγγυάται τα στάνταρτς μας και την προστασία.
Αν αυτή η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις έξι δοκιμασίες μας και δεν λειτουργεί για όλη τη χώρα, τότε θα ψηφίσουμε εναντίον της», προσθέτει ο Corbyn.
Την ίδια ώρα, ο συντηρητικός ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Iain Duncan Smith δήλωσε πως οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες εάν η συμφωνία είναι όπως παρουσιαστεί μέχρι στιγμής.
Οξεία ήταν η κριτική και του Boris Johnson, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία απόσυρσης είναι ένα «υποτελές κρατικό υλικό» που δεν θα προστατεύσει τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τόνισε ότι θα την καταψηφίσει όταν αυτή έρθει στο κοινοβούλιο.

(Πρώτη ενημέρωση 19:09:41, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018)
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης