Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Καραβίας: Το πρόβλημα των NPLs απαιτεί προσεκτική και σύνθετη προσέγγιση

Καραβίας: Το πρόβλημα των NPLs απαιτεί προσεκτική και σύνθετη προσέγγιση
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 55 δισ. ευρώ
Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει πολλές παραμέτρους και απαιτεί ένα σύνολο παρεμβάσεων.
Κάθε παρέμβαση μπορεί να έχει αποτέλεσμα εφ όσον έχει μελετηθεί ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ερωτηθεις για το σχέδιο της ΤτΕ όπως αυτό αποτυπώθηκε στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Καραβία οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων έως το 2021 και με βάση αυτά σχέδια κινούνται.  
Τα σχέδια αυτά προβλέπουν τη  μειωση των κόκκινων δανειων κατά 55 δισ. ευρώ.
Τα μισά από πώληση και τιτλοποιήσεις (ήδη η Eurobak ανακοίνωσε 2 δισ. τιτλοποιησεις κόκκινων δανειων) 30% θα αντιμετωπιστεί μεσω πλειστηριασμών και ένα 20% μέσω ρυθμίσεων.
Οι ρυθμίσεις σταδιακα θα περιορίζονται, καθώς τα πολlα χρόνια της κρισης οδηγούν σε μεγάλη δυσκολία του δανειολήπτες να ανταποκριθούν σε αυτές.
Ας σημειωθεί πως σε ότι αφορά επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες αναπτύσσουν και άλλες πρακτικές να πωλούν ακόμη και μειοψηφικά πακέτα συμμετοχής σε κοινοπρακτικά δάνεια πιθανόν και σε άλλες τράπεζες που κατέχουν την πλειοψηφία
Ο στόχος είναι να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 5-7%.
Εν τω μεταξύ η διοίκηση της Eurobank επισημαίνει ότι η τράπεζα θα επικεντρώσει στη χρηματοδότηση όλων των κλάδων οπου υπάρχουν ευκαιρίες και κυρίως στον τουρισμό στην υγεία, και στις κατασκευές.
Ανέφερε ως παράδειγμα το CVC όπου αποκάλυψε ότι χρηματοδότησε εμμέσως και εμμέσως τις εξαγορές που έκανε το συγκεριμένο επενδυτιθκό χαρτοφυλάκιο στον κλάδο της υγείας.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης