Ηλεκτρισμός

Το μπρα ντε φερ ΔΕΗ - Βιομηχανίας στο επίκεντρο της ενεργειακής ατζέντας για την κυβέρνηση

Το μπρα ντε φερ ΔΕΗ - Βιομηχανίας στο επίκεντρο της ενεργειακής ατζέντας για την κυβέρνηση

Η ΕΒΙΚΕΝ υπολογίζει πως τα σχέδια της ΔΕΗ, εφόσον υλοποιηθούν, θα επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης κατά 45 εκατ. ευρώ

Σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση προκειμένου να ανακτήσει μέρος του κόστους που υφίσταται λόγω μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η έμμεση πλην σαφής απαγόρευση της αύξησης των τιμολογίων για το σύνολο των καταναλωτών ρεύματος, βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας θέσει τα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας στο επίκεντρο της διελκυστίνδας.
Χθες (13/11) η διοίκηση της ΔΕΗ, με μια ανακοίνωση που απαντούσε στις αιτιάσεις των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών για τα τιμολόγια του 2018 και του 2019, επί της ουσίας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επιδίωξη της είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των βιομηχανικών καταναλωτών, αλλά «η επίτευξη αυτού του στόχου υπερβαίνει τις δυνατότητες της διοίκησης της ΔΕΗ και αποτελεί γενικότερο ζήτημα, το οποίο ευελπιστεί να αντιμετωπιστεί».
Όπως είναι γνωστό η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει να της επιτραπεί η υιοθέτηση ρήτρας ρύπων για το σύνολο των τιμολογίων της λόγω της αύξησης κατά 30% του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων.
Το αίτημα αυτό έχει απορριφθεί όμως κατηγορηματικά και δημόσια από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση ενός ακόμη ομολογιακού δανείου, επιδιώκει με κάθε τρόπο να αυξήσει τα EBIDTA και να βελτιώσει τη ρευστότητα της.
Στο πλαίσιο αυτό όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συζητήσεις με παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την τελευταία που έγινε προ δυο ημερών να μην φαίνεται να αποδίδει αποτελέσματα.

Πληθώρα αιτημάτων

Πέραν της ρήτρας ρύπων, μεταξύ των αιτημάτων της ΔΕΗ είναι η διεκδίκηση από την ΕΕ δωρεάν δικαιωμάτων CO2, η εξαίρεση της υψηλής τάσης από την «εικόνα» σε ότι αφορά το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική, η αναθεώρηση των ΝΟΜΕ, η κατάργηση κάποιων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και βεβαίως κάποιες κινήσεις σε επίπεδο τιμολογίων που θα επέτρεπαν την αύξηση των εσόδων της επιχείρησης με ελάχιστη επιβάρυνση των καταναλωτών.
Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε ήταν και η πρόσφατη χρέωση με 1 ευρώ των έγχαρτων λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κυρίαρχο μεταξύ των αιτημάτων είναι και η χορήγηση κατ’ εξαίρεση στη ΔΕΗ άδειας να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Κοζάνης.
Μια επένδυση που θα ενίσχυε την απόδοση της ΔΕΗ, αλλά και θα αποτελούσε μέτρο στήριξης της περιοχής εν όψει της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Βιομηχανία μαινόμενη

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκονται σε εξέλιξη, η διοίκηση της επιχείρησης όπως υποστηρίζουν κύκλοι της βιομηχανίας αξιοποιεί τα τιμολόγια της υψηλής τάσης ως μέσω πίεσης προς την κυβέρνηση.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως «προκλητική» την ανακοίνωση της ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει τις αυξήσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ που θέλει να επιβάλει στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για το 2019, με την κατάργηση όλων των εκπτώσεων αλλά και την αναδιάρθρωση των ίδιων των τιμολογίων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κατάργηση των εκπτώσεων υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση κατά 10% στα τιμολόγια για το 2019 θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων της υψηλής τάσης.
Η βιομηχανία εξάλλου θεωρεί ότι η ανακοίνωση της ΔΕΗ κατά απαράδεκτο τρόπο συγχέει το κόστος των ρύπων που πράγματι έχει αυξηθεί κατά 30% με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τη στιγμή που στην περίπτωση τους πρόκειται για διακριτή χρέωση η οποία μετακυλύεται στο σύνολο της από τη ΔΕΗ στον καταναλωτή.
Επίσης οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ θεωρούν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της επιδιώκει να διασπάσει την κοινή θέση των μελών της εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την άρνηση εκ μέρους «κάποιων» από τους μεγάλους πελάτες της να υπογράψουν τις συμβάσεις για το 2018.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ δεν έχει υπάρξει κανένα συμβόλαιο.
Όσο δε για τις αναφορές περί των χαμηλών τιμών ρεύματος προς την ενεργοβόρο βιομηχανία και μάλιστα χωρίς κέρδος, οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ αναρωτιούνται για ποιο λόγο η συγκεκριμένη διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη μακροχρόνιου συμβολαίου με τη ΛΑΡΚΟ και μάλιστα με υπέρογκες εκπτώσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που επιχειρεί να καταργήσει σήμερα σε πελάτες της που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης