Επικαιρότητα

Συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για το Brexit - Αύριο (14/11) η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για το Brexit - Αύριο (14/11) η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί αύριο (14/11) στις 2 μ.μ. για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας
Σε συμφωνία για το κείμενο των όρων του «διαζυγίου» κατέληξαν σε «τεχνικό επίπεδο» Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Το υπουργικό συμβούλιο εκλήθη εκτάκτως σε συνεδρίαση αύριο Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, για να συζητήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν σήμερα (13/11/2018) οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές.
«Το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί αύριο στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα - 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες, και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Οι υπουργοί έχουν κληθεί να διαβάσουν τα έγγραφα πριν από τη συνάντηση αυτή», επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Βρετανοί υπουργοί θα μπορούν να δουν τα σχετικά έγγραφα σήμερα το βράδυ, αλλά δεν θα τους επιτραπεί να τα πάρουν μαζί τους.
Όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο «RTE», οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για το τελευταίο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η στερλίνα «εκτοξεύτηκε» μετά την είδηση της συμφωνίας, σημειώνοντας άνοδο 1,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,3023 δολ.
Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,7% έναντι της στερλίνας, στις 86,7 πένες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συναντηθούν στις 25 Νοεμβρίου 2018 για να σφραγίσουν τη συμφωνία για το Brexit, εάν η τεχνική συμφωνία εγκριθεί από το αυριανό βρετανικό υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Μια προκαταρκτική συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα με το αυριανό υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο (στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας), θα συναντηθούν οι εθνικοί απεσταλμένοι των υπολοίπων 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα τους παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τους όρους του «διαζυγίου» και μια ενημερωμένη δήλωση των ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για τους μελλοντικούς δεσμούς, ανέφεραν οι πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης