Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Αποκλεισμός της Βρετανίας από το ETS σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

tags :
ΕΕ: Αποκλεισμός της Βρετανίας από το ETS σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να αναστείλει προσωρινά τις δημοπρασίες αδειών και την δωρεάν κατανομή που συνδέονται με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Βρετανία θα αποκλειστεί από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από κάθε άλλη νομοθεσία για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εάν εγκαταλείψει την Ένωση τον Μάρτιο του 2019 χωρίς συμφωνία,  σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ την Τρίτη 13/11/2018.
Προκειμένου να διασφαλισθεί το σύστημα "cap-and-trade", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ενδέχεται να αναστείλει προσωρινά τις δημοπρασίες αδειών και την δωρεάν κατανομή που συνδέονται με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα μέτρα αποτελούν μέρος των μέτρων έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της διαταραχής σε βασικούς τομείς σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με την Brexit.
Οι ποσότητες φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου, που χρησιμοποιούνται στον κλιματισμό, σε οικιακή χρήση, σούπερ μάρκετ και βιομηχανική ψύξη, που εκπέμπονται στη Βρετανία, δεν πρέπει πλέον να υπολογίζονται στην κατανομή των ετήσιων ποσοστώσεων 2019.
"Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πλέον απαραίτητο να προχωρήσουμε με την προετοιμασία όλων των πιθανών αποτελεσμάτων", ανέφερε η Επιτροπή, καλώντας τα όργανα της ΕΕ να εργαστούν ταχέως για την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων εάν χρειαστεί.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι, σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, η χώρα θα περάσει το επόμενο έτος στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων για την τιμολόγηση του άνθρακα μέσω ενός φορολογικού συστήματος.
Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών χρεώνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.
Η Βρετανία δήλωσε ότι αν υπάρξει συμφωνία Brexit, η χώρα σχεδιάζει να παραμείνει στο ETS τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης διαπραγμάτευσης που θα διαρκέσει από το 2013-2020.
Ως δεύτερος μεγαλύτερος πομπός διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Βρετανίας είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών αδειών άνθρακα στο ETS. Αναλυτές ανέφεραν ότι η έξοδος της Βρετανίας από το καθεστώς θα είχε πιθανώς επιπτώσεις στις τιμές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης