Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Εrdogan: Σύγκρουση συμφερόντων οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil - Τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν τις έρευνες

Εrdogan: Σύγκρουση συμφερόντων οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil - Τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν τις έρευνες
Οι ΗΠΑ παράλληλα έχουν προειδοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα ανεχθούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της
Στη σύγκρουση συμφερόντων τοποθέτησε το ζήτημα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η αμερικανική Exxon Mobil και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν μία δουλειά από κοινού. Οι ΗΠΑ δίνουν την εντύπωση ότι “μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, εκτός από να μπεις στη συγκεκριμένη περιοχή”», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το Παρίσι όπου παρέστη στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Εμείς αρχίσαμε από τα βόρεια. Θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα θα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Hurriyet».
Τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν την ερευνητική δραστηριότητά τους στην περιοχή υπό την προστασία του Τουρκικού Ναυτικού, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμώντας παράλληλα ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει στους Κύπριους και πρέπει να διανεμηθεί σωστά.
«Δεν μιλάμε ωστόσο για τη διανομή των εσόδων αφότου έχουν γίνει όλες αυτές οι συμφωνίες. Οι τουρκοκυπριακές αρχές θα πρέπει επίσης να εμπλέκονται όταν γίνονται αυτές οι συμφωνίες», πρόσθεσε με νόημα.
Το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της ExxonMobil κατέπλευσε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, την Κυριακή το βράδυ, με σκοπό να προβεί σε δύο γεωτρήσεις.
Λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, τις γεωτρήσεις της ExxonMobil «θωρακίζουν» στρατιωτικά οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία με πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U-2.
Οι ΗΠΑ παράλληλα έχουν προειδοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα ανεχθούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης