Επιχειρήσεις

Toν έλεγχο των δικαιωμάτων στις έρευνες υδρογονανθράκων θέλει να διασφαλίσει ο Σταθάκης - Τι σημαίνει για τα ΕΛΠΕ

Toν έλεγχο των δικαιωμάτων στις έρευνες υδρογονανθράκων θέλει να διασφαλίσει ο Σταθάκης - Τι σημαίνει για τα ΕΛΠΕ

Το νέο ζήτημα αφορά το ποσοστό που θα έχει το Δημόσιο στην εταιρία που θα ελέγχει τις έρευνες των υδρογοναναθράκων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιδιώκει να είναι σαφές στη συμφωνία μετόχων ότι το δημόσιο θα έχει τον έλεγχο της εταιρίας, στην οποία θα μεταβιβάσουν τα ΕΛΠΕ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Στις αρχές Ιανουαρίου θα κληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές οι υποψήφιοι για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ, Glencore και Vitol.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι Glencore και Vitol θα κατέβουν σε αυτή τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ενισχυμένοι και από τρίτες εταιρίες (funds ή και καθετοποιημένες εταιρίες πετρελαίου).
Το μέχρι πρότινος κυρίαρχο πρόβλημα του διαγωνισμού, δηλαδή το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ο υποψήφιος αγοραστής του 50,1% να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά και για το ποσοστό των μετοχών των ΕΛΠΕ που βρίσκονται στη διασπορά, φαίνεται ότι πλέον έχει ξεπεραστεί και το θέμα που συζητείται μεταξύ των εμπλεκομένων είναι ο ρόλος του δημοσίου στην εταιρία που θα ελέγχει τις έρευνες υδρογονανθράκων. 
Όπως είναι γνωστό για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Paneuropean (όμιλος Λάτση), σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει προς πώληση ποσοστό 20% και η Paneuropean ποσοστό 31%.
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης οι δυο μέτοχοι θα κατέχουν από 15% o καθένας.

Ενισχυμένος ο ρόλος του Δημοσίου στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Στη συμφωνία αυτή και με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από το ΥΠΕΝ η κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε μέσω των διαπραγματεύσεων τη διατήρηση ενός αυξημένου ποσοστού και ταυτόχρονα ενισχυμένου ρόλου του Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο των υδρογονανθράκων.
Με βάση τη συμφωνία, οι παραχωρήσεις που έχουν αποκτήσει τα ΕΛΠΕ σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα περάσουν σε μία 100% θυγατρική holding εταιρία, στην οποία το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης και με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα ελέγχει άμεσα και έμμεσα συνολικά ποσοστό 36,25%.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα βασιστεί σε αποτίμηση που θα πραγματοποιήσει ανεξάρτητος αποτιμητής και η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών μετά την πώληση.
Η παρέμβαση του κ. Σταθάκη στοχεύει ακριβώς στο να διασφαλιστεί, ότι η συμφωνία αυτή θα τηρηθεί και η παρουσία του δημοσίου θα είναι ισχυρή με ποσοστό το οποίο θα ελέγχει εμμέσως ή και άμεσα την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται και σχετικό νομοθέτημα.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις εξής περιοχές:
•    Πατραϊκός Κόλπος (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%)
•    Οικόπεδο 2 Ιόνιο (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%)
•    Άρτα – Πρέβεζα
•    Βορειοδυτική Πελοπόννησος.
Επιπλέον είναι σε τελικό στάδιο οι συμβάσεις για το Οικόπεδο 1 στο Ιόνιο και έχουν μονογραφηθεί οι συμφωνίες για το οικόπεδο 10 με την Repsol και τις περιοχές  Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης μέσω κοινοπραξίας με την Total και την ExxonMobil.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της δημόσιας προσφοράς, όπως είναι γνωστό ανακινήθηκε από τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ με αναφορά τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 31 Αυγούστου.
Η διαδικασία πώλησης που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ πάγωσε εν αναμονή της γνωμοδότησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Προ ολίγων ημερών έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί ο διαγωνισμός με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές Glencore και Vitol, χωρίς να απαιτείται δημόσια προσφορά.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή έχει κοινοποιηθεί ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Πάντως υπάρχουν πληροφορίες που μιλάνε για διχογνωμία εντός των κόλπων της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το Σωματείο των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που κίνησε τη διαδικασία, έχει αποστείλει ήδη έγγραφο ζητώντας να ενημερωθεί επισήμως για το τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγών προκειμένου να μπλοκάρει και πάλι το διαγωνισμό. 
Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι προεκλογικά δεν θα κλείσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, όταν μάλιστα οι τρέχουσες αποτιμήσεις με βάση την κερδοφορία και τις προοπτικές δημιουργούν τον κίνδυνο να πουληθεί "τζάμπα" ο ελληνικός όμιλος, όπου ενέχονται και δημόσια συμφέροντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης