Υποχώρησαν τα παγκόσμια εμπορικά αποθέματα πετρελαίου – Σταθερή η ζήτηση για αποθήκευση το 2019

Υποχώρησαν τα παγκόσμια εμπορικά αποθέματα πετρελαίου – Σταθερή η ζήτηση για αποθήκευση το 2019

Οι τάσεις στον κλάδο αποθήκευσης σύμφωνα με την ανάλυση του Petroleum Economist

Οι περιφερειακές τάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι ασύμετρες, με τις διακυμάνσεις της προσφοράς να αυξάνουν τη ζήτηση αποθήκευσης σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες αγορές να είναι σταθερές ή να κινούνται  χαμηλότερα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Petrοleum Economist  με τις αγορές πετρελαίου που αναμένεται να παραμείνουν σε υστέρηση, η ζήτηση για αποθήκευση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου σε πλούσιες χώρες, κορυφώθηκαν στα τέλη του 2016, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν στους σχεδιασμούς.
Η ΙΕΑ εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε εμπορικό ισοζύγιο 253 εκατ. βαρελιών, το οποίο μειώθηκε κατά 7,2 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο από τον Μάιο για την όγδοη φορά σε 11 μήνες. Στα τέλη Ιουνίου, τα αποθέματα ήταν 32m βαρέλια κάτω από τον πενταετή μέσο όρο τους και αντιπροσώπευαν 59,2 ημέρες προθεσμιακής ζήτησης, από 63,2 ημέρες το χρόνο νωρίτερα.
Στην έκθεση για την αγορά πετρελαίου της 13ης Σεπτεμβρίου, η ΙΕΑ  επεσήμανε τις περιφερειακές διαφορές στα αποθέματα, σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δράσης σημειώθηκε στην Αμερική, όπου τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν απότομα λόγω της υψηλής ρευστοποιήσιμης διύλισης και των εξαγωγών αργού. Εντούτοις, στο εσωτερικό της Αμερικής, παρατηρήθηκαν απότομες περιφερειακές διαφορές, καθώς δημιουργήθηκαν καναδικά αποθέματα ενώ οι ιστορικά σημαντικοί όγκοι αποθήκευσης του Cushing μειώθηκαν απότομα.
Η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να προσαρμόζεται στην έκρηξη της παραγωγής στις ΗΠΑ και στους περιορισμούς του καναδικού εφοδιασμού.
Εν τω μεταξύ, οι καμπύλες προθεσμιακής τιμολόγησης βλέπουν την αγορά σταθερά σε υστέρηση, η οποία εξαλείφει τα κίνητρα των trader να αποθηκεύουν πετρέλαιο και αντικατοπτρίζει τα μεγάλα μεγέθη ανεξάρτητων εταιρειών αποθήκευσης πετρελαίου.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι σημερινές συνθήκες στενής παγκόσμιας προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της φθίνουσας πτώσης της παραγωγής της Βενεζουέλας και των αμερικανικών κυρώσεων για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, θα κρατήσουν την αγορά χαμηλά τουλάχιστον κατά το 2019. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ορισμένες περιφερειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ασίας και η   Η.Π.Α., ενδέχεται να παρουσιάζουν αρνητικές συνέπειες δεδομένου ότι οι αγορές αυτές  προσπαθούν να επιλύσουν βραχυπρόθεσμη στενότητα εφοδιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές.
Η υπεράκτια, πλωτή αποθήκευση πετρελαίου φαίνεται να επιστρέφει στον Κόλπο.
Οι όγκοι των ιρανικών πλωτών αποθηκευτικών χώρων έχουν αυξηθεί σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς οι πωλήσεις πετρελαίου μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τη Lisa Ward, συνιδρυτή της ιστοσελίδας παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων TankerTrackers.com.
Η κερδοφορία και η δραστηριότητα της κορυφαίας διεθνούς εταιρείας αποθήκευσης το 2017 αντανακλούσε την αγορά. Η Royal Vopak NV, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης παγκοσμίως, με περίπου 36 εκατομμύρια κυβικά μέτρα παγκόσμιας χωρητικότητας, ανακοίνωσε καθαρά κέρδος που αναλογεί στους μετόχους, καθαρό από έκτακτα στοιχεία, ύψους € 287,4 εκατ. για το 2017.
Αυτό μειώθηκε σχεδόν κατά 12% από 326,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος 394 εκατ. βαρέλια-αμερικανικό αργό πετρέλαιο σε αποθήκευση
Η ανταγωνίστρια της  Marquard & Bahls, ιδιοκτήτης της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αποθήκευσης παγκοσμίως, Oiltanking, η οποία δεν δημοσιοποιεί οικονομικά αποτελέσματα, σημείωσε εγγεγραμμένη απόδοση αποθήκευσης 159,5 εκατομμυρίων τόνων το 2017.
Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρά από 156,8 εκατομμύρια τόνους το 2016. Η Oiltanking ελέγχει 21,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθήκευσης παγκοσμίως.
Τόσο η Vopak όσο και η Oiltanking ανακοίνωσαν ότι η αποθήκευση μειώνεται φέτος.
Η Vopak ανέφερε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο η αποθήκευση ήταν 86%, σε σύγκριση με το 90% για το 2017 συνολικά και 93% το 2016, αποδίδοντας την πτώση "κυρίως σε μια λιγότερο ευνοϊκή διάρθρωση της αγοράς πετρελαίου σήμερα".
Η Marquard & Bahls ανέφερε ότι ήταν ένα "επιτυχημένο, αν και με μεικτές τάσεις, έτος" για την επιχείρηση του Oiltanking το 2017.

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr