Φυσικό Αέριο

Η Κίνα γίνεται κορυφαίος εισαγωγέας φυσικού αερίου

Η Κίνα γίνεται κορυφαίος εισαγωγέας φυσικού αερίου
Η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί περίπου 10% το επόμενο έτος
Η Κίνα έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία και αναδεικνύεται σε κορυφαίο εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς τα μέτρα του Πεκίνου για τη ρύπανση αυξάνουν τη ζήτηση για πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, ενώ η επανεκκίνηση πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία μειώνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέσω αγωγών και LNG ανήλθαν σε 72,06 εκατομμύρια τόνους, ήτοι το ένα τρίτο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται  σε στοιχεία της  Γενικής Διαχείρισης Τελωνειακών Δεδομένων.
Η Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, εισήγαγε περίπου 69,35 τόνους LNG κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της Refinitiv Eikon, μειωμένα κατά 17% σε σχέση με το 10μήνο του 2017. Όλες οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ιαπωνίας  είναι LNG.
Η στροφή της Κίνας από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο είναι το κλειδί για την ταχεία αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, δήλωσε ο Edmund Siau, αναλυτής φυσικού αερίου της FGE.
"Εν τω μεταξύ, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες συνεχίζουν να επαναλειτουργούν  στην Ιαπωνία, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και κατά συνέπεια ζήτηση LNG", ανέφερε ο Siau.
Η Κίνα - που είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου και άνθρακα - είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρήστης φυσικού αερίου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, αλλά πρέπει να εισάγει περίπου το 40% των συνολικών αναγκών της καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση .
Η Κίνα εξακολουθεί να ακολουθεί την Ιαπωνία στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά θα μπορούσε να την ξεπεράσει  στις αρχές της δεκαετίας του 2020, δήλωσε ο Siau.
Η αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας  ξεπέρασε τη Νότια Κορέα ως το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στον κόσμο το 2017.
Η Κίνα πέρυσι άρχισε να μετακινεί εκατομμύρια νοικοκυριά και πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις από άνθρακα σε φυσικό αέριο ως μέρος των προσπαθειών για τον την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκαλώντας ένα πρωτοφανές ράλι στις παραγγελίες εισαγωγών στο εξωτερικό.
Οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές της  LNG είναι η Αυστραλία, το Κατάρ και η Μαλαισία. Οι εισαγωγές αγωγών προέρχονται από την Κεντρική Ασία και τη Μυανμάρ ενώ ένας αγωγός που συνδέει την Κίνα με τη Ρωσία βρίσκεται υπό κατασκευή.
"Η Κίνα έχει γίνει μια εστία αναθέτουσας δραστηριότητας, με πολλούς προμηθευτές να φλερτάρουν τις μεγάλες κινεζικές εθνικές εταιρείες πετρελαίου καθώς και τους αναδυόμενους αγοραστές για μακροπρόθεσμες συμβάσεις", ανέφερε ο Siau.
Η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί περίπου 10% το επόμενο έτος, συμπλήρωσε, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ιαπωνία θα συνεχίσει να μειώνεται.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης