Επιχειρήσεις

Αντιδράσεις των εργαζομένων για την πώληση των ΕΛΠΕ

Αντιδράσεις των εργαζομένων για την πώληση των ΕΛΠΕ
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια
Η προκλητική στάση της Κυβέρνησης να ξεπουλήσει  οτιδήποτε µπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλµα φαίνεται και από την εµµονική επιδίωξη για το ξεπούληµα των ΕΛΠΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η ανακοίνωση ανεφέρει επίσης:
"Η επιλογή της Κυβέρνησης να συνεχίζει την πώληση των ΕΛΠΕ αντί να σχεδιάσει και να θέσει άµεσα σε εφαρµογή ένα αναπτυξιακό µοντέλο µε οδηγό όλες τις ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας, αποτελεί µία πρωτοφανή βιασύνη, στα όρια του µένους.  
 Ακούγεται τις τελευταίες ηµέρες ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις και νοµικές γνωµοδοτήσεις που έλαβε, λύγισε υπό τις αφόρητες πιέσεις και δώρισε στην Κυβέρνηση τη σύµφωνη γνώµη της, καθώς η Κυβέρνηση δεν µπορούσε να λύσει το πρόβληµα µε νοµοθετική ρύθµιση (δεν θα µπορούσε µε τροποποίηση της ελληνικής νοµοθεσίας να τροποποιήσει τους κανόνες της ΕΕ που εφαρµόζονται στην περίπτωση αυτή!)... Όµως, µε τον τρόπο αυτό - αν ισχύουν οι πληροφορίες που φέρουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει λυγίσει - ας γνωρίζουν όλοι οι εµπλεκόµενοι ότι δεν έλυσαν το ζήτηµα.  Αποπειρώνται µόνο να το παρακάµψουν ή να το κρύψουν κάτω από το χαλί...  ∆ιότι να το λύσουν µε τον τρόπο αυτό δεν µπορούν.  
Με δεδοµένο ότι ο ξεχασιάρης υπουργός µε µεγάλη ''αποφασιστικότητα''  βιάζεται να  τα ξεπουλήσει,  είµαστε διατεθειµένοι από την πλευρά µας να του αποδείξουµε άλλη µια φορά πως η δική του "αποφασιστικότητα"  ωχριά, µπροστά στην Αποφασιστικότητα των εργαζοµένων όταν πρόκειται για τον ∆ίκαιο Αγώνα τους.  
Το Σωµατείο µας, έχοντας ασφαλώς διαβλέψει και προετοιµαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόµενο (επιµονής της Κυβέρνησης παρά το νόµο και υποχώρησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), έχει ήδη απευθυνθεί στις αρµόδιες εποπτικές αρχές του Ηνωµένου Βασιλείου, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έχει σε ετοιµότητα και σηµαντικό νοµικό οπλοστάσιο στην περίπτωση που χρειαστεί να προσφύγουµε και δικαστικά  πλέον.  
Πέρα πάντως από την επιµονή της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα εγχείρηµα που είναι όχι µόνο καταστροφικό για τα ΕΛΠΕ αλλά και παράνοµο, πέρα από τη θέση των ελληνικών εποπτικών αρχών (παρακολουθούµε το ζήτηµα και επιφυλασσόµαστε µέχρι να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους), γεννάται σε όλους και ένα εύλογο ερώτηµα:
Οι ενδιαφερόµενοι αγοραστές, όταν βλέπουν ότι η Κυβέρνηση τους καλεί να εµπλακούν σε µία τέτοια διαδικασία, θα παραβλέψουν το δίκαιο της ΕΕ, θα παραβλέψουν ακόµη και τους δικούς τους συµβούλους (που είµαστε βέβαιοι ότι έχουν εντοπίσει τη σοβαρότητα του θέµατος και των νοµικών κινδύνων που συνεπάγεται) και θα προχωρήσουν µόνο µε βάση τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού;   

Εµείς σε καµιά περίπτωση δεν θα είµαστε παρατηρητές σε όλα αυτά. Ο Αγώνας µας συνεχίζεται µε Ενότητα, Αποφασιστικότητα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουµε µέχρι να ακυρώσουµε τις πολιτικές και τα συµφέροντα που απεργάζονται την πώληση τους.
Πολιτικές που στέκονται απέναντι στην Αξιοπρέπειά µας ως εργαζόµενοι, στο Ηθικό µας χρέος ως πολίτες για το αύριο αυτού του τόπου, στο Κοινωνικό µας χρέος απέναντι στο συνάνθρωπο µας αλλά και  απέναντι στην Ασφάλεια της χώρας.  Σε  µια ακόµη απάντηση λοιπόν στην συνεχιζόµενη λυσσαλέα επίθεση της  Κυβέρνησης  στα  συµφέροντα  του  ελληνικού  λαού,  δηλώνουµε ότι  η Νοµική και  συνδικαλιστική  διεκδίκηση του δικαίου αγώνα µας θα συνεχιστεί  και για τα επόµενα βήµατα της  θα ενηµερωθείτε στο άµεσο µέλλον".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης