Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως εξετάζει η Σαουδική Αραβία - Τι υποστηρίζει ο Novak

Μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως εξετάζει η Σαουδική Αραβία - Τι υποστηρίζει ο Novak

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποια απόφαση σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου κατα τη συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι

Την ανάγκη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα του Οκτωβρίου, εξέφρασε η Σαουδική Αραβία προαναγγέλλοντας παράλληλα λιγότερες αποστολές τον επόμενο μήνα, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του άρχισαν να θέτουν τις βάσεις για τη μείωση της προσφορά από το 2019, αντιστρέφοντας την ετήσια σχεδόν επέκτασή της.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih τόνισε ότι: «Οι παραγωγοί πρέπει να περικόψουν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου. Το βασίλειο θα μειώσει τις αποστολές κατά περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού τον επόμενο μήνα», προσθέτοντας ότι: «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τα αποθέματα και τα θεμελιώδη προσφοράς και ζήτησης μέσα σε μια αρκετά στενή ζώνη γύρω από την ισορροπία και πιστεύουμε ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν».
Επίσης, ο διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bob Dudley σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg εξήγησε ότι: «Αυτή η ανακοίνωση για μείωση τουλάχιστον της Σαουδικής Αραβίας πιθανώς θα σταθεροποιήσει την τιμή. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 2,4% στο Λονδίνο και 1,8% στη Νέα Υόρκη».
Ο μεγαλύτερος παραγωγός του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών αναλαμβάνει και πάλι το προβάδισμα για την αντιμετώπιση τεράστιων βαρών στην αγορά. Τον Ιούνιο, έπεισε τους συναδέλφους παραγωγούς να τερματίσουν 18μηνες περικοπές στην παραγωγή και να αντλήσουν περισσότερο ακατέργαστο προϊόν, ανταποκρινόμενοι στην πτώση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και το Ιράν και στην πίεση πάνω από τις τιμές από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ αποκλειστικά σε περικοπές στην παραγωγή», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg. «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η αγορά».
Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου σήμερα (12/11) κινούνται ανοδικά με το brent να καταγράφει άνοδο της τάξεως 1,01% στα 70.88 δολάρια ανά βαρέλι και το crude κατά +0.42% στα 60.44 δολάρια.
Τέλος, στο γεγονός ότι η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή, αναφέρθηκε σήμερα (12/11) ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, στον απόηχο της συνεδρίασης των παραγωγών πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι.
Ειδικότερα, ο κ. Novak ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια απόφαση σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά τη χθεσινή (11/11) συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή», παρόλο που οι απαλλαγές των ΗΠΑ σχετικά με τις κυρώσεις κατά του Ιράν είχαν αντίκτυπο στην αγορά.
«Οι αβεβαιότητες σχετικά με την παροχή ιρανικού πετρελαίου παραμένουν», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερή».
Ο κ. Novak πρόσθεσε ότι η πρόσφατη διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στις απαλλαγές των ΗΠΑ, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος δεν αναμένεται να σημειωθεί έλλειμμα στην αγορά παρά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Σε ότι αφορά τη χαλάρωση στους περιορισμούς παραγωγής που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Novak δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη ωφέλησε τη Ρωσία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) ΟΠΕΚ και μη ΟΠΕΚ ανέφερε χθες (11/11) ότι η προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί πέραν των παγκόσμιων αναγκών το 2019, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τα επιτεύγματα της συνεχούς προσπάθειας των χωρών που συμμετέχουν στη Διακύρηξη Συνεργασίας ώστε να υπάρξει μία ισορροπημένη και βιώσιμη παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Επιπλέον, η JMMC δήλωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη Διακύρηξη Συνεργασίας είχαν επιτύχει επίπεδο συμμόρφωσης 104% για τον Οκτώβριο του 2018, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η μείωση στις παγκόσμιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να διευρύνουν το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης