Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τέλος χρόνου για συντάξεις, αντίμετρα - Διπλό Euro Working Group την Πέμπτη (15/11) για τις τελικές αποφάσεις

Τέλος χρόνου για συντάξεις, αντίμετρα - Διπλό Euro Working Group την Πέμπτη (15/11) για τις τελικές αποφάσεις
Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί άναψαν το πράσινο φως, ώστε το ελληνικό θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα
Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz στο Βερολίνο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άναψαν το πράσινο φως, ώστε το ελληνικό θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα.
Ετσι, το EuroWorking Group (EWG) αυτής της Πέμπτης (15/11)  θα πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις: μία που χαρακτηρίζεται ειδική και θα έχει μόνο Ελλάδα και μια δεύτερη που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.
Συνεπώς, το βράδυ της Δευτέρας 19/11, και εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων, η Αθήνα θα μάθει την ετυμηγορία των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συντάξεις και το εύρος των παροχών που μπορεί να εφαρμόσει από το 2019.
Ολα θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος τον Οκτώβριο που θα προσκομίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης στην ευρω-ομάδα, εκπροσωπώντας τη χώρα στις δύο συνεδριάσεις του EWG.
Η ομάδα των Ευρωπαίων τεχνοκρατών πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά, ιδιαίτερα μετά τα σημάδια φορολογικής κόπωσης στα έσοδα, τα οποία εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Γεγονός το οποίο προκάλεσε προβληματισμό στις Βρυξέλλες και ήταν ένας από τους λόγους που καθυστέρησαν τις εκτιμήσεις τους για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.
Επέμεναν, μάλιστα, ότι πρέπει να υπάρξουν όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα στοιχεία, προτού καταλήξουν στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Τα έγγραφα αυτά εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν γύρω στις 20 Νοεμβρίου.
Στην ίδια έκθεση θα αναλύονται και τα περιθώρια για παροχές το 2019, τα οποία ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εάν υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, θα προκύψει μια «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υπάρξει «τρύπα» και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει στα επίπεδα του 3,6% του ΑΕΠ και όχι στο 3,45% του ΑΕΠ που το υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Η διαφορά αυτή πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη: η ελληνική πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 2,5% στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, ενώ οι Ευρωπαίοι μόλις 2%. Το ΔΝΤ δίνει πρόβλεψη για 2,4% του ΑΕΠ.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τις Βρυξέλλες στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του 2019 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει στην πρωινή συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης. Ετσι, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να θυσιάσει κανένα από τα μέτρα συνολικού ύψους 765 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ώστε να μη θιγούν οι συντάξεις σε 1 εκατομμύριο παλιούς ασφαλισμένους.
Πριν από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούσαν από το οικονομικό επιτελείο να βγει από το πακέτο των παροχών η εξαγγελία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019.
Πρόκειται για ένα μέτρο με κόστος 230 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή είναι περίπου η διαφορά που έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς στο σενάριο της συζήτησης για τη μη περικοπή των συντάξεων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης