Εκπνέει σήμερα (12/11) η διορία για αίτηση συμμετοχής στους διαγωνισμούς ΑΠΕ του Δεκεμβρίου

Εκπνέει σήμερα (12/11) η διορία για αίτηση συμμετοχής στους διαγωνισμούς ΑΠΕ του Δεκεμβρίου

Οι τιμές εκκίνησης είναι 81,71 ευρώ ανά MWh για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, 71,91 ευρώ για τις «μεγάλες» φωτοβολταϊκές μονάδες και τα 79,77 ευρώ για τα αιολικά

Σε μερικές ώρες ολοκληρώνεται η υποβολή συμμετοχής στους επικείμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ, καθώς σήμερα (12/11) στις 5 το απόγευμα ολοκληρώνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επεξεργασία των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου πέντε ημέρες αργότερα να διεξαχθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε κατηγορία έργων (φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 MW, φωτοβολταϊκά 1 - 20 MW και αιολικά 3 - 50 MW).
Όπως είναι γνωστό, οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με αυξημένη δημοπρατούμενη ισχύ για τα αιολικά πάρκα και αναθεωρημένες προς τα πάνω τις τιμές εκκίνησης. Έτσι, κατ’ αρχάς έχει αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού της «αφετηρίας» των προσφορών, σε σχέση με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην «πρεμιέρα» των διαγωνισμών το περασμένο καλοκαίρι.
Η αλλαγή αυτή σημαίνει πως θα ξεκινήσουν από υψηλότερα οι προσφορές στους διαγωνισμούς και τις τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέες τιμές εκκίνησης διαμορφώνονται πλέον σε 81,71 ευρώ, 71,91 ευρώ και 79,77 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 1 MW), τις «μεγάλες» φωτοβολταϊκές μονάδες (ισχύος από 1 έως 20 MW) και τα αιολικά πάρκα αντίστοιχα.
Επίσης, η υπουργική απόφαση δίνει το «πράσινο φως» στην αύξηση της ετήσιας δημοπρατούμενης ισχύος, με την «μεταφορά» εντός οποιασδήποτε χρονιάς έως και του 1/3 της ισχύος που προορίζεται να εκχωρηθεί τον επόμενο χρόνο.
Μία δυνατότητα που, όπως αναφερόταν στα σχέδια προκηρύξεων, η ΡΑΕ αξιοποίησε για την κατηγορία των αιολικών μονάδων, ώστε στον διαγωνισμό του Δεκεμβρίου να δημοπρατηθούν 229 MW αντί για 129 MW που ήταν η υπολειπόμενη ισχύς για το 2018.
Η δημοπρατούμενη ισχύς παραμένει στα 94 και 100 MW, για τα «μικρά» και «μεγάλα» φωτοβολταϊκά αντίστοιχα.
Επίσης, στους διαγωνισμούς θα διατηρηθεί εν ισχύι ο κανόνας ανταγωνισμού του 75%.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης