Ηλεκτρισμός

Έφθασε στις Ολλανδικές ακτές το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέσει Δανία και Κάτω Χώρες

Έφθασε στις Ολλανδικές ακτές το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέσει Δανία και Κάτω Χώρες
Η γραμμή μήκους 325 χιλιομέτρων COBRAcable μεταξύ Κοπεγχάγης, Βρυξελλών και το Άμστερνταμ, έχει χωρητικότητα περίπου 700 μεγαβάτ (MW) και αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργική το τρίτο τρίμηνο του 2019
Η υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέσει τα δίκτυα της Δανίας και των Κάτω Χωρών έφθασε στην ολλανδική ακτή την Παρασκευή  9/11/2018.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των σχεδίων για τη διάθεση της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα και άλλες πηγές.
Η γραμμή μήκους 325 χιλιομέτρων (202 μίλια), COBRAcable μεταξύ Κοπεγχάγης, Βρυξελλών και το Άμστερνταμ, έχει χωρητικότητα περίπου 700 μεγαβάτ (MW) και αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργική το τρίτο τρίμηνο του 2019.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη", δήλωσε ο Jeroen Brouwers, εκπρόσωπος του ολλανδικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου TenneT IPO-TTH.AS.
"Θα έχουμε τώρα τον πρώτο σύνδεσμο μεταξύ της Ολλανδίας και της Δανίας, προσθέτοντας τις υπάρχουσες συνδέσεις με τη Νορβηγία και τη Βρετανία".
Η TenneT και η δανέζικη Energinet.dk έχουν επενδύσει 621 εκατομμύρια ευρώ (705 εκατομμύρια δολάρια) στο έργο, υποστηριζόμενα από επιχορήγηση ύψους 86 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Η γραμμή θα ξεκινά από την Endrup στη Δανία έως το Eemshaven στις Κάτω Χώρες όταν ολοκληρωθεί.

Compra cable

Η ταχεία αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αύξησε την ανάγκη για καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών, με αποτέλεσμα οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη να επενδύσουν σε νέες διασυνοριακές γραμμές.
Οι ανεμογεννήτριες ήδη προμηθεύουν περίπου το ήμισυ της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται στη Δανία, αλλά πέρυσι παρήγαγαν μόνο το 2% της συνολικής ενέργειας στην Ολλανδία.
Η Ολλανδία σχεδιάζει την κατασκευή αιολικών πάρκων χωρητικότητας έως 11.000 MW στο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας την επόμενη δεκαετία.
"Οι Ολλανδοί θα έχουν ξεπεράσει  μέχρι τότε τους Δανούς στην παραγωγή  αιολικής ενέργειας", δήλωσε ο Brouwers.
"Αυτό το δίκτυο θα εγγυάται την αποδοτική χρήση όλης αυτής της ενέργειας, καθιστώντας δυνατή την εισαγωγή και εξαγωγή άφθονης ηλεκτρικής ενέργειας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης