Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μήνυμα Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα: Δεν θα εμπλακούμε σε διάλογο που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Μήνυμα Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα: Δεν θα εμπλακούμε σε διάλογο που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Ικανοποίηση του Κύπριου ΥΠΕΞ για τη στάση του State Department
Την θέση ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να εμπλακεί σε κανένα διάλογο που ως στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη στάση του State Department σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου επί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο κ.Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Nikki Haley, εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς οι οποίοι θα οδηγήσουν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας πως δύο κύρια θέματα κυριάρχησαν στις συνομιλίες τους.
«Πρώτον, οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι σύντομα η κα Lute θα βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά θα επισκεφθεί και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, ούτως ώστε να καθοριστούν, το συντομότερο δυνατόν, οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με την ελπίδα θετικής κατάληξης το συντομότερο δυνατό.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την προσπάθεια του Γενικού-Γραμματέα, στηρίζουν την προσπάθεια της κας Lute και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Το δεύτερο θέμα αφορά την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνούμε απόλυτα, είναι κοινή η προσέγγιση για την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Μια ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της, χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται το πλαίσιο, βάση του οποίου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τη διάσταση των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος ερωτήθηκε και για την αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.
«Υπάρχει η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από κει και πέρα, εδώ και καιρό, ακούμε καθημερινά δηλώσεις από Τουρκικής πλευράς που στην ουσία πρόκειται για απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας.
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες μας, που διαχρονικά γίνονται, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982.
Η παρουσία όλων αυτών των ενεργειακών κολοσσών είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης