Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Αυξάνουν τα μερίδιά τους στα μη διασυνδεδεμένα νησιά οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

Αυξάνουν τα μερίδιά τους στα μη διασυνδεδεμένα νησιά οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

Στην Κρήτη δραστηριοποιούνται σήμερα 12 ανταγωνιστές της ΔΕΗ και 11 στη Ρόδο

Στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του 2018 και ελαφρώς αυξημένο (κατά περίπου 1%) σε σχέση με τον Ιούλιο, καταγράφεται το φετινό Σεπτέμβριο το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων που δραστηριοποιούνται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό τους άγγιξε τον Σεπτέμβριο το 17,11%, έναντι 17,01% τον Αύγουστο και 16,4% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά κάθε εταιρείας για τον Σεπτέμβριο, η Elpedison κατέλαβε την πρώτη θέση με μερίδιο 4,79%, την οποία ακολούθησαν η Ήρων με 3,50%, η ΚΕΝ με 3,47% και η Protergia (Μυτιληναίος) με 1,69%.
Έπονται η Volterra (1,14%), η Watt & Volt (0,91%), τα ΕΛΤΑ (0,73%) και η NRG (0,41%).
Εκτός από το μεγαλύτερο ποσοστό, η Elpedison συνεχίζει επίσης να κατέχει τα πρωτεία και στον αριθμό των μη διασυνδεδεμένων συστημάτων που δραστηριοποιείται.
Έτσι, η εταιρεία δίνει το «παρών» σχεδόν σε όλα τα νησιά, πλην του Αγίου Ευστρατίου, του Αγαθονησίου, των Αντικυθήρων, της Γαύδου, της Ερεικούσας, της Μεγίστης και των Οθωνών.
Διευρυμένη νησιωτική παρουσία έχουν επίσης και τα ΕΛΤΑ, με εξαίρεση τη Σκύρο, τους Οθωνούς, την Ερεικούσα, τη Δονούσα, τη Γαύδο, τους Αρκιούς, τα Αντικύθηρα, και το Αγαθονήσι.

Πόλος έλξης για τους ιδιώτες παρόχους Κρήτη και Ρόδος

Από την άλλη πλευρά, η πιο «πυκνή» παρουσία εναλλακτικών παρόχων εντοπίζεται στην Κρήτη και τη Ρόδο, στα οποία η λιανικής αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει απελευθερωθεί νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2018, όταν καταργήθηκε το μονοπώλιο της ΔΕΗ σε όλα τα νησιά ανεξαιρέτως.
Έτσι, στην Κρήτη δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 12 ανταγωνιστές της ΔΕΗ και 11 στη Ρόδο.
Υπενθυμίζεται πως, από το σύνολο των μη διασυνδεδεμένων νησιών, αποτελούν παρελθόν από την περασμένη άνοιξη τα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα Σύρου, Πάρου και Μυκόνου, χάρη στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, μέσω της οποίας εντάχθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα και επομένως πέρασαν υπό τη δικαιοδοσία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Επομένως, με την άδεια προμήθειας που έχουν για το διασυνδεδεμένο σύστημα όλοι οι πάροχοι ρεύματος μπορούν από την 1η Ιουνίου να προσφέρουν συμβόλαια και στην Πάρο, τη Σύρο, τη Μύκονο την Αντίπαρο, τη Νάξο, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Ίο, τη Σύκινο και τη Φολέγανδρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης