Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

«Τρικυμία» σε παραγωγή - τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα

«Τρικυμία» σε παραγωγή - τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα

Το κλείσιμο μονάδας φυσικού αερίου στη Νορβηγία εκτοξεύει τις τιμές στη Βρετανία

Ένα πετρελαιοφόρο και μια φρεγάτα του νορβηγικού ναυτικού συγκρούστηκαν στη δυτική ακτή της Νορβηγίας την Πέμπτη 8/11/2018, τραυματίζοντας οκτώ άτομα και οδηγώντας σε προσωρινό κλείσιμο τερματικό εξαγωγής πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, της κορυφαίας μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου της Νορβηγίας και αρκετών ανοικτών πεδίων.
Το δεξαμενόπλοιο είχε εγκαταλείψει τον τερματικό σταθμό αποστολής πετρελαίου της Equinor με φορτίο αργού και η εγκατάσταση έκλεισε για αρκετές ώρες την Πέμπτη  μετά το ατύχημα.
Η μονάδα φυσικού αερίου Kollsnes, με χωρητικότητα επεξεργασίας 144,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έκλεισε επίσης για αρκετές ώρες.
Τόσο το τερματικό Sture όσο και το εργοστάσιο του Kollsnes ξεκίνησαν πάλι  την λειτουργία του την Πέμπτη το απόγευμα, ανακοίνωσε η  Equinor.
Ο σταθμός Kollsnes επεξεργάζεται φυσικό αέριο από τα πεδία Troll, Kvitebjoern και Visund για τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η πλατφόρμα Troll A ξεκίνησε επίσης εργασίες μετά την προηγούμενη προσωρινή διακοπή λειτουργίας της, ανέφερε  η Equinor.
Οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν περαιτέρω άνοδο μετά τις ειδήσεις σχετικά με το συμβάν.
Το φυσικό αέριο για άμεση παράδοση αυξήθηκε κατά 6,2% στις 66,50 πένες ανά θερμικό στις 1136 GMT.
Η Νορβηγία είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη Μεγάλη Βρετανία, και τόσο μεγάλες διακοπές μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο
Οι ροές από τη Νορβηγία στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 14-15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λόγω της διακοπής του Kollsnes.
"Οι νορβηγικές διακοπές λόγω της σύγκρουσης προκάλεσαν επιπλέον αγορές. Η αγορά ήταν ήδη αρκετά διογκωμένη λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών", δήλωσε βρετανός trader φυσικού αερίου.

Δεν υπήρξαν σημάδια διαρροής από το τάνκερ, παρόλο που θα επέστρεφε στο λιμάνι για επιθεώρηση, δήλωσε στο Reuters  εκπρόσωπος το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης για τη νότια Νορβηγία.
Ο σταθμός Sture λαμβάνει πετρέλαιο μέσω αγωγών από πεδία της Βόρειας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των Oseberg, Grane, Svalin, Edvard Grieg και Ivar Aasen, το οποίο στη συνέχεια εξάγεται στις παγκόσμιες αγορές με δεξαμενόπλοια.
Τα  Oseberg, Grane και Ivar Aasen ξεκίνησαν εκ νέου  τη λειτουργία τους μετά από το κλείσιμο, ανακοίνωσαν οι φορείς τους.
Η παραγωγή πετρελαίου από τα πεδία που παραδόθηκαν στο σταθμό Sture τον Αύγουστο ήταν περίπου 350.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πετρελαίου.
Ο σταθμός Sture έχει την ικανότητα να αποθηκεύει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου και 60.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου πετρελαίου σε θαλάμους βράχων.
Το μείγμα υγραερίου και η νάφθα εξάγονται επίσης από το τερματικό μέσω του αγωγού Vestprosess στο τερματικό πετρελαίου του Mongstad.Το Oseberg είναι ένα από τα πεδία αργού που υποστηρίζουν το παγκόσμιο δείκτη πετρελαίου Brent. Τα συμβόλαια Brent μειώθηκαν κατά 21 σεντ στα 71,86 δολάρια το βαρέλι κατά 1249 GMT.
Η παραγωγή στον τομέα Edvard Grieg έκλεισε την Πέμπτη, ανέφερε πηγή  του Reuters με γνώση των δραστηριοτήτων. Δεν ήταν όμως σαφές εάν η παραγωγή είχε ξαναρχίσει και εκεί.
Το Sola TS, πλοίο κατηγορίας Aframax που ναυπηγήθηκε το 2017, ανήκει στην Tsakos Energy Navigation (TNP), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης