Κομισιόν: Αυξάνεται το ρίσκο για την Ιταλία - Στο 2,9% το έλλειμμα 2019, στο 3,1% το 2020

Κομισιόν: Αυξάνεται το ρίσκο για την Ιταλία - Στο 2,9% το έλλειμμα 2019, στο 3,1% το 2020
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,1% το 2020
Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση στην αντιπαράθεση της με την Κομισιόν επί του προϋπολογισμού για το 2019, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις κάνει λόγο για έλλειμμα 2,9% το 2019 και εκτόξευση άνω του 3% στο 3,1% το 2020.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, η Κομισιόν προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη έναντι των εκτιμήσεων της ιταλικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, για το 2018 η ΕΕ προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 1,1%, από 1,2% που προβλέπει η Ρώμη.
Για το 2019 αναμένεται ανάπτυξη 1,2% από 1,5% που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση και για το 2020 κατά 1,3% από 1,6% που είναι η πρόβλεψη της Ρώμης.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 131%, λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης και των καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη.
«Μετά από τη σταθερή ανάπτυξη το 2017, η οικονομία της Ιταλίας επιβραδύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς οι εξαγωγές και οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή αποδυναμώθηκαν.
 Η ανάκαμψη των εξαγωγών και οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες αναμένεται να στηρίζουν την ανάπτυξη.
 Ωστόσο, η σχετική αύξηση του ελλείμματος, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια και τους σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, θέτουν σε κίνδυνο τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους»,  προειδοποιεί η Κομισιόν.
Πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, σχολίασε ότι η πρόβλεψη της Κομισιόν για την Ιταλία βασίστηκαν στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019.


Οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπo, τα οποία έκαναν λόγο για ιδιαίτερα αρνητική εικόνα της ιταλικής οικονομίας.
«Η κυβέρνηση Di Maio – Salvini βγάζει την Ιταλία εκτός της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα που θα στείλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει η La Repubblica.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Stampa, η οποία επικαλούμενη τις πληροφορίες του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες, αναφέρει πως σήμερα η Κομισιόν στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της θα προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για το 2019 θα είναι «σημαντικά χαμηλότερη» από το 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση Conte, το έλλειμμα υψηλότερο από το 2,4% που λέει ο προϋπολογισμός και συνεπακόλουθα ένα δημόσιο χρέος που δεν μειώνεται.
«Το πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας θα είναι πιο σκοτεινό από ότι αναμένεται» υποστηρίζει η La Stampa, η οποία επισημαίνει ότι ήδη ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici έχει προειδοποιήσει κατ’ιδίαν τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria για τα αποτελέσματα αυτά, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο του Eurogroup.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, την ίδια ημέρα ήταν που και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Tria για την μακρο-οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, επισημαίνοντας του πως με ένα τόσο υψηλό δημόσιο χρέος και με τόσο χαμηλή ανάπτυξη, αν μη τι άλλο «χρειάζεται ένας βαθμός υπευθυνότητας που ξεπερνά το πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ».
Ο Draghi φέρεται να είπε στον Tria ότι το πρόβλημα είναι κυρίως η «υγεία» των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τη La Stampa, ακριβώς το ίδιο μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει στον Tria και ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο Παρασκευή 9/11 στη Ρώμη - αν και όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα - ο Centeno γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα η ιταλική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις που έχει διατυπώσει έως σήμερα, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2019.
Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δει ποια θα είναι τα επόμενα επίσημα βήματα που θα κάνει η ιταλική κυβέρνηση όσον αφορά τον προϋπολογισμό της δεδομένου ότι έχει περιθωριο έως τις 13 Νοεμβρίου να στείλει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν προκειμένου η τελευταία στις 21/11 να μην ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ιταλός αξιωματούχος: Προς το παρόν, δεν σχεδιάζουμε αλλαγές στον προϋπολογισμό

Ανοιχτό αφήνει η ιταλική κυβέρνηση ένα μικρό παράθυρο για αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (στις 13 Νοεμβρίου του 2018) για την κατάθεση στην Κομισιόν αναθεωρημένου προσχεδίου.
«Προς το παρόν, δεν σχεδιάζουμε αλλαγές στον προϋπολογισμό» φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης.
Όπως μετέδιδε χθες (7/11/2018) το ΜΝΙ επικαλούμενο πηγές από τη Ρώμη, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό προκειμένου να αποφύγει την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος αν και δεν προτίθεται να αλλάξει τους στόχους για τις δαπάνες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση προσβλέπει σε άνοδο του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές του Μαΐου κάτι που θα περιορίσει την επιμονή της ΕΕ στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι δεν θα μεταβληθούν οι στόχοι των συνολικών δαπανών.
«Ο μισθός των πολιτών μας, ο σταθερός φόρος και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα παραμείνουν ανέπαφα.
Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα από αυτά ούτε να μειώσουμε τους στόχους μας για τις δαπάνες.
Το θέμα είναι πως θα καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων» τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Επιδείνωση για τα ιταλικά ομόλογα

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μετά τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν. 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 3,412% από 3,34% στο χθεσινό κλείσιμο.
Στο 1,215% ενισχύεται η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, από 1,13% χθες.

 


Συμφωνία Lega και M5S για τη φορολογική αμνηστία

Την ίδια ώρα, ένα σημαντικό μέτωπο έκλεισε στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς Lega και Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέληξαν σε συμφωνία για τη φορολογική αμνηστία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio είχε εξαπολύσει απειλές για τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Giuseppe Conte.
Ο Di Maio έστειλε σαφές μήνυμα πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον Matteo Salvini για την φορολογική αμνησία τότε η κυβέρνηση θα καταρρεύσει.
«Η συμφωνία μεταξύ της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων θα καταρρεύσει, εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία για την φορολογική αμνησία.
Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.
Διαφορετικά το κυβερνητικό συμβόλαιο θα καταρρεύσει» υποστήριξε ο Di Maio σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Ο Di Maio επιβεβαίωσε πως θα έχει συνάντηση για το θέμα εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, τον υπουργό Εσωτερικών, Matteo Salvini και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Alfonso Bonafede.
Υπενθυμίζεται ότι ο Di Maio και το Κίνημα των 5 Αστέρων διαμαρτύρονται για παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες – όπως υποστηρίζουν – ευνοούν τη νομιμοποίηση εσόδων που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και ζητούν αναλυτική επανεξέταση έτσι ώστε να αποφευχθεί ευνοϊκή μεταχείριση όσων έχουν τυχόν παραβιάσει το νόμο.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Di Maio είναι έτοιμος να δώσει τη συγκατάθεση του προκειμένου να αρχίσει μια καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα για την επανεκκίνηση ερευνών που αφορούν κορυφαία στελέχη της Lega, όπως ο επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή Riccardo Molinari.

Salvini: Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα - Εάν χρειαστεί θα παρέμβουμε σε 15 λεπτά

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιταλίας απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος default.
Μάλιστα, ο Salvini για ακόμα μία φορά εγγυήθηκε για τη σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
«Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.
Δεν υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση» δήλωσε και πρόσθεσε «έχει ήδη συμφωνηθεί όταν εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει μέσα σε 15 λεπτά».

Συνάντηση Tria - Centeno την Παρασκευή 9/11
 
Με τον επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, για τον προϋπολογισμό 2019.
Η Ιταλία έχει διορία έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου ώστε να καταθέσει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι δύο: η 13η Νοεμβρίου, κατά την οποία η Ρώμη θα πρέπει να στείλει το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού της στις Βρυξέλλες και η 21η Νοεμβρίου, κατά την οποία οι Βρυξέλλες θα επανεκτιμήσουν τη νέα πρόταση της Ιταλίας και θα αποφασίσουν αν θα εκκινήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 7/11 νέα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τους δύο αντιπροέδρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio προκειμένου να μελετήσουν και να αποφασίσουν τι απάντηση θα δώσουν στις Βρυξέλλες.
Μια απάντηση ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης, η οποία μάλιστα και λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου αποκτά ευρύτερες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις.

Μίνι επεισόδιο Draghi - Tria στο Eurogroup - "Τηρείστε τους κανόνες - Είμαστε πολιτικοί... όχι οικονομολόγοι"

Να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (5/11), σύμφωνα με διαρροές των συζητήσεων που υπήρξαν.
Σύμφωνα με τις εν λόγω διαρροές, ο Draghi προσπάθησε να δώσει στον Tria να καταλάβει ότι το υψηλό χρέος της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη καθιστούν επιβεβλημένα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Βέβαια, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, απάντησε στον Draghi, ότι είναι "πρώτα πολιτικός... και μετά οικονομολόγος".

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr