Ο περιφερειακός ρόλος της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Bolton

Ο περιφερειακός ρόλος της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Bolton
Για εποικοδημητική συζήτηση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Ο περιφερειακός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες Τετάρτη 7/11 ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης με τον John Bolton, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο κ.Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η συζήτηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ήταν εποικοδομητική.
«Συζητήσαμε την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυση του - που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας - αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής» τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης.
«Συζητήθηκαν επίσης εν εκτάσει οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας» καθώς «μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες - οι οποίες όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους - μπορούμε (...) να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις της περιοχής» υποστήριξε ο κ.Χριστοδουλίδης.
Στην ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό και το θέμα της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την συνάντηση στον Λευκό Οίκο και πως σκοπεύει να το συζητήσει περαιτέρω με την Νίκι Χέιλι στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ.
«Τα συζητήσαμε και, όντως, ο κ. Μπόλτον αναφέρθηκε στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ανταλλάξαμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε θα συζητηθεί εν εκτάσει με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, την πρέσβειρα Νίκι Χέιλι».

www.worldenergynews.gr