Ηλεκτρισμός

Πολιτική λύση στην αντιπαράθεση για τη διασύνδεση Κρήτης με Αττική – Συνάντηση Κανιέτε, Σταθάκη, Λακκοτρύπη την ερχόμενη εβδομάδα

Πολιτική λύση στην αντιπαράθεση για τη διασύνδεση Κρήτης με Αττική – Συνάντηση Κανιέτε, Σταθάκη, Λακκοτρύπη την ερχόμενη εβδομάδα

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει με μονομερείς κινήσεις, φωτογραφίζοντας την απόφαση της ΡΑΕ για την απευθείας ανάθεση της διασύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ

Πολιτική λύση στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική αναμένει η Κομισιόν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγές της Επιτροπής προεξοφλούν ότι σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσει η διασύνδεση της Κρήτης στο πλαίσιο της διακρατικής διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ όπως έχει σχεδιασθεί ως έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Για την Κομισιόν είναι ξεκάθαρο ότι η διασύνδεση της Κρήτης είναι περισσότερο ώριμο έργο σε σχέση με το κομμάτι της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και επίσης ξεκάθαρο ότι οι τεχνικές προδιαγραφές δεν μπορεί να μην προσυμφωνηθούν από την αρχή.
Τα μίνιμουμ τεχνικά χαρακτηριστικά όλου του άξονα πρέπει να είναι γνωστά, ώστε το έργο να μπορέσει να λειτουργήσει τεχνικά στο σύνολό του όταν θα κατασκευαστεί τόσο ο άξονας Κρήτης – Κύπρου όσο και ο άξονας Κύπρου –Ισραήλ αλλά και να διασφαλισθεί η οικονομικότητα του έργου, όπως τονίζει αξιωματούχος της Κομισιόν.
Ο ίδιος σχολιάζοντας το αδιέξοδο που προέκυψε σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των τριών πλευρών (Ελλάδας, Κύπρου, ΕΕ) μίλησε για προβλήματα συνεννόησης που όμως μπορούν να ξεπεραστούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί το έργο να προχωρήσει με μονομερείς κινήσεις, φωτογραφίζοντας ευθέως την ελληνική πλευρά και τις αποφάσεις της ΡΑΕ για απευθείας ανάθεση στον ΑΔΜΗΕ και του εταιρίας ειδικού σκοπού Αριάδνη Interconnection ως φορέα υλοποίησης.

Αναγκαίο έργο για την ΕΕ

Πηγές της Κομισιόν τονίζουν με έμφαση την υποστήριξη του έργου ως διακρατικού, επισημαίνοντας τρεις λόγους που το καθιστούν αναγκαίο για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την ΕΕ:
•    Εξυπηρέτηση της διασυνοριακής σύνδεσης
•    Άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου
•    Εξυπηρέτηση της προτεραιότητας για τη διασύνδεση των νησιών
Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου με την ενιαία αγορά της Ευρώπης», καθώς και ότι «την ΕΕ την ενδιαφέρει να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.
«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα τα βρούνε για να προχωρήσει το έργο ως διακρατικό», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος και παρέπεμψε στην πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο ίδιος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το δικαίωμα της Ελλάδας να υλοποιήσει τη διασύνδεση της Κρήτης ως εθνικό έργο, επεσήμανε όμως τα οφέλη ως προς την χρηματοδότηση του έργου για τη χώρα και τους Έλληνες καταναλωτές.
Ως PCI το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης μπορεί να διασφαλίσει ακόμη και το 50% της χρηματοδότησης μίας και συμπληρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να το πετύχει, τόνισε και επεσήμανε πως μόνο λόγω του τέλους της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου ο φάκελος διασφαλίζει 1.000 πόντους.
Περαιτέρω το έργο μπορεί να διασφαλίσει ευνοϊκή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμπλήρωσε.
Σημείωσε δε ότι το έργο ήδη έχασε την ευκαιρία της χρηματοδότησης το Νοέμβριο του 2017 και το Νοέμβριο του 2018 και πλέον οδεύει για την επόμενη περίοδο εντάξεων που θα γίνει μέσα στο 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης