Χρηματιστήριο & Αγορές

Κέρδη 1,2% για Dow μετά τις εκλογές ΗΠΑ - Άνοδος στην Ευρώπη, +0,83% ο DAX

Κέρδη 1,2% για Dow μετά τις εκλογές ΗΠΑ - Άνοδος στην Ευρώπη, +0,83% ο DAX
H απουσία εκπλήξεων στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ προσφέρει στήριξη στις αγορές
Σημαντική άνοδο καταγράφουν σήμερα (7/11/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δεν επιφύλασσε αρνητικές εκπλήξεις για τους επενδυτές.
Περί τις 19:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,2% στις 25.852 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,6% στις 2.798 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 2,2% υψηλότερα, στις 7.539 μονάδες.
Το Κογκρέσο μπορεί να εμφανίζεται διαιρεμένο μετά τις εκλογές, καθώς οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ωστόσο οι αναλυτές δεν αναμένουν αλλαγές στην αμερικανική πολιτική, εκτιμώντας πως οι επιπτώσεις σε οικονομία και αγορές θα είναι περιορισμένες.
Ειδικότερα, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξωτερική και εμπορική πολιτική που εφαρμόζει ο Donald Trump, αλλά μόνο εσωτερικά ζητήματα.
Οι αναλυτές φοβόντουσαν ένα σενάριο επικράτησης των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, καθώς η ατζέντα του Donald Trump θεωρείται πιο ευνοϊκή για τις αγορές, δεδομένου ότι ανοίγει τον δρόμο σε περαιτέρω περιορισμό της ρύθμισης και σε νέες περικοπές φόρων.
Σημαντική ώθηση στον Dow Jones προσφέρουν οι μετοχές των UnitedHealth και Caterpillar, που καταγράφουν κέρδη 3,5% και 2,3% αντίστοιχα.
Ο τεχνολογικός κλάδος στηρίζει περαιτέρω τους δείκτες, καθώς το διαιρεμένο Κογκρέσο θα μπορούσε να αποτρέψει επιθέσεις του Trump σε μεγάλους κολοσσούς, όπως η Amazon.
Η μετοχή της Amazon ενισχύεται κατά 2,5%, του Facebook καταγράφει κέρδη 1,3%, της Apple διαπραγματεύεται στο +0,5% και της Alphabet σημειώνει άνοδο 1,5%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Twenty-First Century Fox υποχωρεί κατά 0,2%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο χρήσης της, λόγω απουσίας μιας μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την αμερικανική εταιρεία να προετοιμάζεται να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της στη Walt Disney Co.
Σημειώνεται ότι ο Rupert Murdoch συμφώνησε τον Ιούνιο να πουλήσει τη μονάδα ψυχαγωγίας της Fox στη Walt Disney έναντι 71,3 δισ. δολ., ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το deal έλαβε το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν στα 7,18 δισ. δολ. από 7 δισ. δολ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, κάτω των εκτιμήσεων για 7,23 δισ. δολ., ενώ η εταιρεία ανέφερε καθαρά κέρδη 1,29 δισ. δολ., από 855 εκατ. δολ., έναν χρόνο νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται και στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) που ξεκινά σήμερα.
Ενώ η Fed δεν αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Άνοδος στις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν, εν τω μεταξύ, και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την απουσία εκπλήξεων στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ να προσφέρει στήριξη στις αγορές.
Περί τις 18:00, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,8% στις 11.570 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 1% στις 7.111 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,1% στις 5.132 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Credit Agricole υποχωρεί κατά 1%, παρά τα αυξημένα κέρδη που ανακοίνωσε η γαλλική τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του 2018, καθώς τα έσοδά της ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της BMW καταγράφει απώλειες 2,2%, καθώς τα κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατέγραψαν πτώση σχεδόν 24% στο γ’ τρίμηνο του 2018, δεχόμενα πιέσεις από τις επιπτώσεις των νέων κανόνων εκπομπών, καθώς και των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,3% στις 19.517 μονάδες, στον απόηχο και δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, με στόχο να αποφύγει την ενεργοποίηση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, αν και δεν προτίθεται να αλλάξει τους στόχους για τις δαπάνες.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, θα συναντηθεί την Παρασκευή (9/11) με τον επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει διορία έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου για να καταθέσει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019.

Ανακάμπτουν τα ιταλικά ομόλογα

Την ίδια ώρα, οι αγορές ιταλικών ομολόγων ανακάμπτουν σημαντικά, καθώς ενισχύεται η διάθεση για ρίσκο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,34% από 3,41% στο χθεσινό κλείσιμο.
H απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 6 μ.β. στο 1,13% από 1,19% χθες.

Ράλι στις ισπανικές τράπεζες

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει άλμα 1,9% στις 9.157 μονάδες, με τις ισπανικές τράπεζες να καταγράφουν ράλι.
Η μετοχή της Santander ενισχύεται κατά 3%, της BBVA σημειώνει άνοδο 2,4%, η Caixabank διαπραγμετεύεται στο +3,4% και η Bankia στο +1,3%, ενώ η Banco de Sabadell καταγράφει κέρδη 2,6%, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως και 15%.
Το ράλι στον τραπεζικό κλάδο πυροδότησε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, η οποία ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση που καθιστούσε τις τράπεζες νομικά υποχρεωμένες να καλύπτουν το τέλος χαρτοσήμου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι τράπεζες δεν είναι νομικά υποχρεωμένες να πληρώνουν το τέλος.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, προανήγγειλε την αλλαγή της νομοθεσίας, προκειμένου να πληρώνουν οι τράπεζες τον φόρο στεγαστικών δανείων και όχι οι πολίτες, με τις μετοχές, πάντως, να μην αντιδρούν και να διατηρούν τα κέρδη τους.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 22.086,50 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,10% στις 26.091,30 μονάδες, παραμένοντας σε θετικό έδαφος τις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, με τη μετοχή της Tencent Holdings να καταγράφει οριακή πτώση.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,68% στις 2.641,34 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος υποχώρησε κατά -0,43% στις 1.340,37 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε με πτώση 0,52% στις 2.078,69 μονάδες, με τη Samsung να ενισχύεται κατά 0,57% ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στη Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο 0,85% στις 9.908,35 μονάδες.
Παράλληλα, στην περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,37% και τις 5.896,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος ενισχύθηκε κατά +0,44% στις 8.854,79 μονάες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης