Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Στρατηγικός επενδυτής στην Aegean Marine Petroleum και ριζική αναδιοργάνωση της εταιρίας

Στρατηγικός επενδυτής στην Aegean Marine Petroleum και ριζική αναδιοργάνωση της εταιρίας

H εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων μέχρι το 2016, έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών ανταγωνιστών

Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές με κύριο στόχο την αναδιάρθρωση χρεών, αλλά και την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή, ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διεθνούς εταιρείας διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων Aegean Marine Petroleum.
H εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων μέχρι το 2016, είναι μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της παγκοσμίως, γεγονός που έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών ανταγωνιστών για την διεκδίκηση της με προεξάρχοντα τον πολυεθνικό όμιλο της Mercuria που ειδικεύεται στο εμπόριο ενεργειακών πρώτων υλών με κύκλο εργασιών 208 δις δολλαρίων.
Η Mercuria προσέφερε ένεση ρευστότητας 30 εκ. δολλαρίων και πιστώσεις άνω του 1 δις δολλαρίων στην Aegean υπό τον όρο στρατηγικής συμμετοχής στην εταιρεία με ισχυρό μετοχικό μερίδιο.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η μετοχική αναδιάταξη το νέο ΔΣ της Aegean που αποτελείται από αμιγώς Αμερικανούς επενδυτές αποφάσισε να κάνει χρήση του άρθρου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις στρατηγικής αναδιοργάνωσης με στόχο την οικονομική εξυγίανση.
Πρόσφατα στο ίδιο άρθρο κατέφυγε ο εμπορευματικός κολοσσός της Sears, η εμβληματική αμερικανική εταιρεία που κάποτε κυριαρχούσε στα shopping malls, αλλά στην εποχή των διαδικτυακών πωλήσεων υπέστη καθίζηση και αναγκάστηκε να αλλάξει στρατηγική για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.
Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλα παραδείγματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αναζήτησαν διεξόδους εξυγίανσης μέσα από την υπαγωγή στο Chapter 11, όπως η Continental Airlines που με τον τρόπο αυτό επαναδιαπραγματεύθηκε και πέτυχε να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων της ή ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Suhrcamp που κατάφερε το 2013 μέσα από την ίδια διαδικασία να λύσει μια διαφορά των εταίρων του.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση της Aegean που αποτελείται από Αμερικανούς μετόχους μειοψηφίας διενεργεί έλεγχο για εταιρικές παρατυπίες του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου υπό τον Ελληνοαμερικανό, Νικόλα Ταβλάριο.
Ο γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης έχει αποχωρήσει από την εταιρεία ήδη από το καλοκαίρι του 2016 πουλώντας τις μετοχές του έναντι ποσού 100 εκ ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης