Διεθνή

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της «προεδρίας» του ψευδοκράτους Μπαρίς Μπουρτζιού «όλα πηγαίνουν όπως σχεδιάστηκαν»
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα (9/1) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Όπως είπε δε σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος της «προεδρίας» του ψευδοκράτους Μπαρίς Μπουρτζιού «όλα πηγαίνουν όπως σχεδιάστηκαν» και ότι «υπάρχουν προοπτικές για να δημιουργηθούν νέες συγκλίσεις».
Σε αυτές τις πρώτες διαπραγματεύσεις συζητήθηκαν οι διαφωνίες στο περιουσιακό, όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων, τα θέματα του Συναισθηματικού Δεσμού και της Σημαντικής Ανάπτυξης.
Αποφασίστηκε όπως όλα αυτά τα θέματα να συζητηθούν περαιτέρω ανάμεσα στους ειδικούς των δύο πλευρών σήμερα το απόγευμα, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους ηγέτες αναλόγως για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων τους.
Κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών σήμερα το απόγευμα, θα γίνει αρχικά ένα brainstorming στο κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις και στη συνέχεια θα συζητήσουν θέμα του κεφαλαίου Διακυβέρνηση.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο Γιούνκερ επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε, ότι η ΕΕ έχει προσκληθεί ως παρατηρητής στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό, όμως ο ρόλος της είναι και θα παραμείνει καθοριστικός.
Πρόσθεσε επίσης, ότι της αποστολής της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη θα ηγηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και πόρους, προκειμένου να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, να φθάσει το επίπεδο συμμόρφωσης, που απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δυο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων, ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωσή τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Εντογάν με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι

Σύμφωνα πάντα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν, ότι ο Πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέι φέρεται να έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των στρατιωτικών βάσεων στο νησί.
Φέρεται επίσης να ξεκαθάρισε μάλιστα στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να δεχτεί βάση της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη λέει ο Άιντε

Μια συμφωνία ειρήνης στην Κύπρο είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
«Οι ηγέτες δείχνουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση» δήλωσε ο Άιντε σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι «θα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο».
Κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε τώρα στην τελική στιγμή, είμαστε τώρα στην ώρα της αλήθειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης