Διεθνή

Αμφίρροπη μάχη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Τα μετεκλογικά σενάρια και οι επιπτώσεις στη Wall

Αμφίρροπη μάχη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Τα μετεκλογικά σενάρια και οι επιπτώσεις στη Wall
Ως εκλογές-δημοψήφισμα για τον Donald Trump χαρακτηρίζονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα 6/11
Μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον των ΗΠΑ αλλά και για το υπόλοιπο της θητείας του Donald Trump είναι οι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε σκηνικό έντασης και πρωτοφανούς πόλωσης.
Κλίμα το οποίο συντηρεί και η αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος καθώς οι περισσότερες αναμετρήσεις είναι πραγματικά αμφίρροπες και θα κριθούν στο νήμα.
Την κρισιμότητα άλλωστε των εκλογών περιέγραψε και ο ίδιος ο Donald Trump, ο οποίος έδωσε το παρών σε συνεχείς προεκλογικές συγκεντρώσεις προκειμένου να ενισχύσει τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.
«Αισθάνομαι σαν να είμαι εγώ στο ψηφοδέλτιο.
Πρέπει να πάτε να ψηφίσετε» είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Οχάιο, επισημαίνοντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η προεδρία του και η πολιτική του.
«Άμα θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς.
Αν θέλετε ασφαλείς κοινότητες, ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς.
Αύριο διακυβεύονται όλα όσα οικοδομήσαμε» ανέφερε αυτήν την φορά από την Ιντιάνα ο Trump.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται ως το φαβορί για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται πως θα καταφέρουν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο τους τη Γερουσία.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικάνων πολιτών να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
Ήδη, πάνω από 30 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων ή επιστολικά, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 22 εκατομμύρια που είχαν κάνει το ίδιο στην προηγούμενη τέτοια διαδικασία, το 2014.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας

Σταδιακά, κάτι απόλυτα φυσιολογικό με δεδομένο και τον όγκο των ψηφοφόρων, θα γίνει η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ, με σημαντικό όγκο των πρώτων αποτελεσμάτων να ανακοινώνονται στις 1.00 GMT, δηλαδή μετά τις 3.00 πμ ώρα Ελλάδας.
Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν βάσει του παρακάτω χρονοδιαγράμματος (εντός παρένθεσης η ώρα GMT και η ώρα Ελλάδος):

18:00 EST (2300 GMT – 1.00 πμ): Indiana και Kentucky
19:00 EST (midnight GMT- 2.00 πμ): Georgia, Indiana, Kentucky, New Hampshire, South Carolina, Vermont, Virginia
19:30 EST (00:30 GMT – 2.30 πμ): North Carolina, Ohio, West Virginia
20:00 EST (01:00 GMT – 3.00 πμ): Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee
20:30 EST (01:30 GMT – 3.30 πμ): Arkansas
21:00 EST (02:00 GMT – 4.00 πμ): Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming
22:00 EST (03:00 GMT – 5.00 πμ): Iowa, Montana, Nevada, Utah
23:00 EST (04:00 GMT – 6.00 πμ): California, Hawaii, Idaho, North Dakota, Oregon, Washington
01:00 EST (06:00 GMT – 8.00 πμ): Alaska

Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπιθέσεις στα εκλογικά συστήματα

Παρά τις ανησυχίες περί ενδεχόμενης ανάμιξης στις ενδιάμεσες εκλογές, η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά και δεν έχουν αναφερθεί απόπειρες διατάραξης της διαδικασίας, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Μολονότι είναι ακόμη νωρίς, δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία, ούτε έχουν παρατηρηθεί απόπειρες κυβερνοεπίθεσης στα συστήματα διεξαγωγής της ψηφοφορίας από τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλον.
Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά στα 170.000 εκλογικά κέντρα σε όλες τις ΗΠΑ.
"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε (...) αλλά δεν έχουμε τίποτα το σημαντικό να αναφέρουμε αυτή τη στιγμή", είπε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους.
"Δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα οποιουδήποτε είδους συντονισμένη προσπάθεια αλλά προετοιμαζόμαστε σαν να επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο", εξήγησε.
Υπήρξαν μόνο κάποιες "σποραδικές" αναφορές περί τεχνικών προβλημάτων στα συστήματα, όχι όμως τόσο σημαντικές ώστε να εμποδίζουν τον κόσμο να ψηφίσει.
Την τελευτία περίοδο διατυπώνονταν έντονες ανησυχίες ότι η Ρωσία ή άλλες χώρες θα επιχειρούσαν να διαταράξουν τις εκλογές αυτές.
Μάλιστα τον Αύγουστο ο διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών Νταν Κόουτς προειδοποίησε ότι η απειλή μιας ρωσικής ανάμιξης ήταν "πραγματική" και "συνεχής".
Ο φόβος μιας ανάμιξης σε μεγάλη κλίμακα πάντως δεν φαίνεται να επαληθεύεται.
Μολονότι οι αμερικανικές υπηρεσίες φέρεται ότι έχουν καταγράψει 160 αναφορές περί "ύποπτων" ξένων παρεμβάσεων από τον Αύγουστο.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης διέγραψαν εκατοντάδες ύποπτους λογαριασμούς, αλλά αυτές οι απόπειρες δεν φτάνουν στα επίπεδα του 2016 όταν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στοχοθετήθηκαν τα εκλογικά συστήματα τουλάχιστον 21 Πολιτειών και ενορχηστρώθηκε μια από τις ευρύτερες επιχειρήσεις επηρεασμού των ψηφοφόρων στην ιστορία της χώρας.
"Δεν έχουμε δει τίποτα ανησυχητικό", είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Τζον Γκίλιγκαν, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Κέντρου Ασφάλειας του Διαδικτύου.

Δημοψήφισμα για τον Trump

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα 6/11 αποτελούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα πραγματικό δημοψήφισμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Τα αποτελέσματά τους μπορεί να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και πιθανώς να δυσκολέψουν τον Trump να προωθήσει αρκετά νομοσχέδια το επόμενο διάστημα.
Σαφώς οι συγκεκριμένες εκλογές θα έχουν επίδραση αλλά και επιπτώσεις τόσο για την οικονομία όσο και για την αγορά των ΗΠΑ.
Μετά τις εκλογές του 2016, οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι το «πακέτο» δημοσιονομικής στήριξης του Trump σε συνδυασμό με μία πιο χαλαρή πολιτική ελέγχου θα ήταν θετική για την οικονομία.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Trump έγκειται στην πιθανότητα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να χάσει τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία διαθέτει οριακή πλειοψηφία και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα οι Δημοκρατικοί χρειάζονται μόλις 24 έδρες για να έχουν τον πλήρη έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και δύο έδρες για να ελέγξουν τη Γερουσία.


Οι συνέπειες των εκλογών θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις: στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ανέφεραν τη δυνατότητα επιπρόσθετων φορολογικών περικοπών εάν διατηρήσουν τον έλεγχό των νομοθετικών σωμάτων, χωρίς, πάντως, να προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα κάποιοι σχολιαστές αναφέρουν ότι εάν κερδισμένο αποδειχθεί το Δημοκρατικό κόμμα, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τον Trump ώστε να «περάσει» ένα σημαντικό πακέτο δημοσίων δαπανών που θα αφορά τη βελτίωση των υποδομών.
Κορυφαίοι αναλυτές από τις Societe Generale και Deutsche Bank έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά αποτελέσματα και τις συνέπειες που αυτά θα έχουν σε ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν την αμερικανική οικονομία αλλά και τη Wall Street.

Βουλή των Αντιπροσώπων

Τυπικά, το κόμμα της αντιπολίτευσης τείνει να κερδίσει έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών, υπήρξαν μόνο τέσσερις περιπτώσεις όπου ένας Πρόεδρος είδε πραγματικά το κόμμα του να κερδίσει έδρες.
Αυτά ήταν συχνά αποτέλεσμα ειδικών περιστάσεων.
Για παράδειγμα, η δημοτικότητα του προέδρου Bush αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν από τα μέσα του 2002.
Το 1998, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν έδρες, αλλά δεν είχαν τον νομοθετικό έλεγχο.
Το 1934, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, οι Δημοκρατικοί επωφελήθηκαν από τη δημοτικότητα του προγράμματος New Deal του προέδρου Roosevelt.
Το 1902, το μέγεθος της Βουλής των Αντιπροσώπων επεκτάθηκε, οπότε ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν εννέα έδρες, η πλειοψηφία τους μειώθηκε κατά 16 θέσεις.



Επιπλέον, όπως σημειώνει ιστορικά η Deutsche Bank, η «γενική ψήφος», δηλαδή η διαδικασία βάσει της οποίας οι ψηφοφόροι ερωτώνται ποιο κόμμα και όχι ποιον υποψήφιο σκέφτονται να ψηφίσουν, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες πρόβλεψης του τελικού αποτελέσματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Όπως φαίνεται παρακάτω, κέρδος 1% στην «γενική ψήφο» συνδυάζεται με μία άνοδο 0,98% στο ενδεχόμενο κατάκτησης της έδρας.
Για αυτόν τον κύκλο, η «κοινή ψήφος» δείχνει ότι το Δημοκρατικό κόμμα προηγείται με 9,1% (μέσος όρος των δέκα πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων) κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 42 έδρες.
Αυτό το προβάδισμα των Δημοκρατικών στην «γενική ψήφο» ήταν αρκετά σταθερό τους τελευταίους 18 μήνες. Διευρύνθηκε ελαφρά στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά παρέμεινε στο ίδιο εύρος κατά το 2018.



Ένας άλλος παράγοντας που εξετάζεται πολύ προσεκτικά προκειμένου να υπάρξουν προβλέψεις για τις ενδιάμεσες εκλογές είναι η δημοτικότητα του εκάστοτε πρόεδρου.
Το ποσοστό δημοτικότητας του Trump φθάνει, αυτή τη στιγμή, στο 42% και βρίσκεται κοντά στα υψηλά επίπεδα από την αρχή της προεδρίας του.
Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, η τρέχουσα δημοσκόπηση θα ισοδυναμούσε με μια απώλεια 37 θέσεων για τους Ρεπουμπλικάνους.



Γερουσία

Οι προβλέψεις για τη Γερουσία είναι ακόμη πιο δύσκολες.
Καθώς μόλις το 1/3 της Γερουσίας τίθεται σε νέες εκλογές κάθε δύο χρόνια – σε πλήρη αντίθεση με τη Βουλή που όλες οι έδρες είναι στον «αέρα» κάθε διετία- είναι αρκετά δύσκολο να μετρήσεις κανείς τη δυναμική που υπάρχει.
Την τρέχουσα περίοδο όλα δείχνουν ότι η τάση είναι υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.
Από τις 35 θέσεις που τίθενται σε ψηφοφορία αυτή τη στιγμή οι 26 βρίσκονται στην κατοχή των Δημοκρατικών.
Εξ αυτών οι 10 θέσεις είναι σε πολιτείες που το 2016 ψήφισαν υπέρ του Trump.



Τα βασικά στοιχήματα

Οι αποδόσεις των στοιχημάτων και το επαγγελματικό μοντέλο επιβεβαιώνουν αυτές τις προσδοκίες.
Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει τις υποτιθέμενες από την αγορά πιθανότητες από την PredictIt (μια ηλεκτρονική σελίδα στοιχηματισμού) και το μοντέλο από το fivethirtyeight. Από κοινού, δείχνουν περίπου 75% πιθανότητα ότι οι Δημοκρατικοί θα πάρουν τον έλεγχο της Βουλής και περίπου 80% πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.



Εάν κοιτάξει κάποιος το μοντέλο 538, τότε οι Δημοκρατικοί έχουν πιθανότητες 86% να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής και οι Ρεπουμπλικάνοι 85% να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.



Τα βασικά θέματα των εκλογών

Μερικά από τα σημαντικά θέματα των τελευταίων δύο χρόνων εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ρητορική της εκστρατείας. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Google τα δεδομένα σχετικά με τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, η υγειονομική περίθαλψη, το εμπόριο και η μετανάστευση είναι τα κορυφαία ζητήματα της δημόσιας συνείδησης. Αντίθετα, δύο μεγάλες περιοχές δυνητικής προοδευτικής δημοσιονομικής επέκτασης - φορολογικής μεταρρύθμισης και υποδομών – δεν έχουν ενδιαφέρον για τους χρήστες.
Η έρευνα του Mueller, η οποία πυροδότησε την αστάθεια της αγοράς τον Μάιο του 2017 όταν ξεκίνησε, έχει τη δυνατότητα να επανεμφανιστεί σε κάποιο σημείο, αλλά το κοινό δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται υπερβολικά για το θέμα.



Σύμφωνα με την SocGen, διακυβεύονται τέσσερα βασικά οικονομικά ζητήματα: Ένα δημοκρατικό Κογκρέσο ή ένα διαιρεμένο Κογκρέσο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά δημοσιονομικά ζητήματα.
Τα σχετικά θέματα που εξετάζονται είναι φορολογικές περικοπές, κρατικές δαπάνες, κανονιστική μεταρρύθμιση και εμπορική πολιτική.
Φορολογική μεταρρύθμιση: Ακόμη και με το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, το Trump κατέχει βέτο και μπορεί εύκολα να προστατεύσει τη νομοθεσία περί φορολογικών περικοπών.
Είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία περί φορολογικής μεταρρύθμισης.
Το Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης των μεμονωμένων φορολογικών περικοπών που λήγουν το 2025, αλλά οι προοπτικές είναι μικτές.
Ένα δημοκρατικό συνέδριο ή μια πλειοψηφία των δημοκρατών σε ένα μόνο νομοθετικό σώμα θα μείωνε ουσιαστικά τις πιθανότητες το συνέδριο το 2019-20 να εγκρίνει τη διαρκή καθιέρωση των μεμονωμένων φορολογικών περικοπών.
Κυβερνητικές δαπάνες: Ο ισχύων νόμος απαιτεί περικοπή δαπανών στη χρήση του 2020. Μπορεί ένα δημοκρατικό Κογκρέσο να συνεργαστεί με το Trump για να αυξήσει τα ανώτατα όρια δαπανών για το δημοσιονομικό έτος 20201
Η εύκολη απάντηση είναι ναι.



Ρυθμιστική μεταρρύθμιση: Η μεταρρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων είναι πρωτίστως στον τομέα των διαφόρων οικονομικών ρυθμιστικών αρχών που είναι ανεξάρτητες από τον Πρόεδρο και οι οποίες  λειτουργούν επίσης ανεξάρτητα από το Κογκρέσο.
Ο Trump έχει διορίσει νέους ηγέτες στους περισσότερους ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει παράσχει ένα διεξοδικό σχέδιο για συζήτηση και βελτιώσεις της νομοθεσίας Dodd-Frank.
Εμπορική πολιτική: Ο πρόεδρος έχει μεγάλο περιθώριο για τον καθορισμό της εμπορικής πολιτικής.
Οι ενέργειες που έγιναν το 2018 έγιναν χωρίς τη συναίνεση του Κογκρέσου.
Το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο μερικές φορές έχει επικρίνει το Trump για τις εμπορικές πολιτικές.
Ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο το 2019 μπορεί να είναι πιο επικριτικό αλλά αυτό θα γίνεται μάλλον μόνο.. προφορικά.

Οι κίνδυνοι

Κίνδυνος μεγαλύτερης συμμετοχής: Οι κίνδυνοι από ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση περιλαμβάνουν «πάγωμα» της λειτουργίας του δημοσίου και συνταγματικές προκλήσεις.
Όλη αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.
Κίνδυνος κυβερνητικού shut-down: Ο Trump έχει ήδη απειλήσει να… βάλει λουκέτο στην κυβέρνηση προκειμένου να ασκήσει αφόρητη πίεση στο Κογκρέσο ώστε να ψηφίσει υπέρ της κατασκευής του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού.



Η αντίδραση της αγοράς

Προκειμένου να εκτιμηθεί ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος των επιπτώσεων στην αγορά και να προταθούν οι ιδέες για το εμπόριο, οι οικονομολόγοι, οι στρατηγικοί και οι αναλυτές SG εργάστηκαν σε τρία διαφορετικά σενάρια ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σενάριο 1: Gridlock – Γερουσία Ρεπουμπλικάνοι και Γερουσία Δημοκρατικοί (το επικρατέστερο): Οι αγορές θα φοβόταν ότι η οικονομία θα ήταν πιο ευάλωτη από δω και πέρα με την απουσία περαιτέρω οικονομικών κινήτρων σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης.
Σενάριο 2: Γαλάζια κύματα – Δημοκρατικοί σε Βουλή και Γερουσία: Οι αγορές θα είχαν έντονες διακυμάνσεις, με εμφανή τη διάθεση για κερδοσκοπία.
Σενάριο 3: Κόκκινο κύμα - Γερουσία και Βουλή στους Ρεπουμπλικάνους (το ελάχιστα πιθανό): Το λιγότερο αναμενόμενο σενάριο για την αγορά, το οποίο πιθανώς θα προκαλέσει βραχύβιο περιβάλλον κινδύνου.



Εν τω μεταξύ, οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank πιστεύουν ότι το περιβάλλον είναι ώριμο για ένα ράλι μετοχών στο τέλος του έτους.
Οι αγορές έχουν συσσωρευτεί ιστορικά γύρω από τις ενδιάμεσες εκλογές, αν και αυτό οφείλεται εξίσου στην ιστορική σύμπτωση (η ανάπτυξη τείνει να είναι ισχυρή γύρω από τις εκλογές).
Αναμένουν να επαναληφθεί αυτό το σενάριο, καθώς η ανάπτυξη φαίνεται ισχυρή.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης