Διεθνή

Λίβανος: Πρόσθετες δαπάνες 400 εκατ. δολ. για καύσιμα προκειμένου να αποφευχθεί η συσκότιση

Λίβανος: Πρόσθετες δαπάνες 400 εκατ. δολ. για καύσιμα προκειμένου να αποφευχθεί η συσκότιση

Η EDL δήλωσε το Σάββατο ότι μείωσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 320MW την περασμένη εβδομάδα και είπε ότι εάν δεν βρεθεί λύση για την πληρωμή καυσίμων, θα πρέπει να σταματήσει σταδιακά τα  εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εγκρίνει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για τα καύσιμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5/11/2018  ο υπουργός Οικονομικών, μια κίνηση που θα διευκολύνει την κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά θα προσθέσει έλλειμμα στον οικονομικό προϋπολογισμό έλλειμμα.
Χωρίς κανένα σημάδι μιας τελικής συμφωνίας για τη σύσταση εθνικής κυβέρνησης ενότητας υπό τον υποψήφιο πρωθυπουργό  Saad al-Hariri, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri κάλεσε μια νομοθετική σύνοδο για την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη για την επεξεργασία επειγόντων νόμων.
Μέλη της κυβερνητικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Hariri δήλωσαν ότι τα καύσιμα που προμηθεύει η Sonatrach της Αλγερίας και τα δύο πλοία που είναι αγκυροβολημένα από τις ακτές του Λιβάνου θα εκφορτωθούν, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανάγκη για περισσότερες περικοπές ενέργειας.
Ο Λίβανος αντιμετωπίζει χρόνιες καθημερινές ελλείψεις ισχύος μεταξύ τριών και 18 ωρών από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990. Εκείνοι που μπορούν την οικονομική δυνατότητα, πληρώνουν δαπανηρές και ρυπογόνες γεννήτριες του ιδιωτικού τομέα για να καλύψουν τα κενά στην προσφορά.
Το καύσιμο παραδόθηκε με την υπόσχεση ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και θα εγκρίνει την πληρωμή, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Hassan Ali Khalil στο Reuters.
Ο Khalil δήλωσε ότι ο επιδοτούμενος φορέας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Electricite du Liban (EDL) χρειάστηκε επιπλέον 642 δισεκατομμύρια λίρες Λιβάνου (430 εκατομμύρια δολάρια) πάνω από τα 2,1 δισεκατομμύρια (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχαν διατεθεί στον προϋπολογισμό του 2018 για να καλύψουν τις ανάγκες σε καύσιμα για το υπόλοιπο έτος.
Συμπλήρωσε ότι δεν ήταν πρόθυμος να πραγματοποιήσει δαπάνες εκτός προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Η EDL δήλωσε το Σάββατο ότι μείωσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 320MW την περασμένη εβδομάδα και είπε ότι εάν δεν βρεθεί λύση για την πληρωμή καυσίμων, θα πρέπει να σταματήσει σταδιακά τα  εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Συμπλήρωσε ότι η ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου το τρέχον έτος.
Ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων Cesar Abi Khalil ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί και ότι τα καύσιμα θα αρχίσουν να εκφορτώνονται από τα πλοία τη Δευτέρα, αποφεύγοντας την ανάγκη για πρόσθετες περικοπές ρεύματος.
Η πρώτη προτεραιότητα για μια νέα κυβέρνηση είναι η μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η αντιμετώπιση του χρέους της χώρας, το οποίο υπερβαίνει το 150% του ΑΕΠ.
Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, περιγράφοντας τις επιδοτήσεις EDL ως "εκπληκτικό βάρος" στην εθνική οικονομία.
Πέρυσι, η κυβέρνηση δαπάνησε 1,3 δισ. δολάρια για την EDL - 13% των πρωτογενών δαπανών.
Σε συνάντηση διεθνών επενδυτών τον Απρίλιο στο Παρίσι, όπου δεσμεύθηκαν επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεων, ο Hariri υποσχέθηκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 5% σε διάστημα πέντε ετών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης