Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Goldman: Aνοδικά το πετρέλαιο το δ΄ τρίμηνο του 2018, επίκειται μεγάλη πτώση στα τέλη του 2019

tags :
Goldman: Aνοδικά το πετρέλαιο το δ΄ τρίμηνο του 2018, επίκειται μεγάλη πτώση στα τέλη του 2019

Η απότομη επιβράδυνση θα οδηγήσει τις τιμές spot του brent υψηλότερα στα  $ 80 / bbl στο τέλος του έτους σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο

Η  παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι ελλειμματική κατά το 4ο τρίμηνο του 2018 , οδηγώντας σε ενίσχυση τoυ Brent  εκτιμά η Goldman Sachs η οποία σημειώνει, ότι η χορήγηση απαλλαγών σε χώρες για εφαρμογή των κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα σταθεροποιηθούν κοντά στα σημερινά επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι χθες 5/11/2018 οι ΗΠΑ  προχώρησαν στην απαλλαγή 8 χωρών - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδας - από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει για τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Η Goldman εκτιμά ότι η απότομη επιβράδυνση θα οδηγήσει τις τιμές spot υψηλότερα στα  $ 80 / bbl (80 δολάρια/βαρέλι) στο τέλος του έτους, καθώς η χαμηλή αποθεματοποίηση δείχνει επίσης βραχυπρόθεσμα την άνοδο των τιμών.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα οι ειδήσεις για μικρότερες απώλειες από το Ιράν, η αύξηση παραγωγής από τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία δείχνει ότι θα χρειαστούν λιγότερα υψηλού κόστους  βαρέλια το 2019.
Προς το παρόν, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, αναμένει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές του Ιράν για να καθυστερήσουν την επακόλουθη πτώση των μακροχρόνιων τιμών των συμβολαίων, που αναμένουμε το 2ο τρίμηνο του 2019, όταν η Permian επιστρέψει εκ νέου, μια κίνηση που οδηγεί στο τέλος του 2019 τις τιμές πετρελαίου στα  $ 65 / bbl (65 δολ/βαρέλι).
Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα  οι εξαγωγές του Ιράν θα μειωθούν διαδοχικά με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται  σε 1,15 mb / d (1,15 εκατ βαρέλια/ημέρα) στο τέλος του έτους.
Αναμένεται περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2019 σε 1 .0 mb / d (1 εκατ δολ ανά ημέρα) αντικατοπτρίζοντας τόσο τον πιθανό στόχο να μειωθούν οι εξαγωγές σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο κυρώσεων, όσο και την σταδιακή μείωση των εισαγωγών για τις χώρες του ΟΟΣΑ (ΕΕ, Ιαπωνία, Κορέα).
Σε συνδυασμό με την  εκτίμηση  ότι η αύξηση της ζήτησης παραμένει ανθεκτική, η σημερινή αποθεματοποίηση δεν δικαιολογεί τη μεταβολή της πρόβλεψης προσφοράς-ζήτησης και την προσδοκία ότι η αγορά θα παρουσιάσει υπερβολικό έλλειμμα, το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Σύμφωνα με την Goldman  οι μακροπρόθεσμες τιμές συμβολαίων θα μειωθούν περαιτέρω το 2019 – οδηγούμενες στο τέλος του 2019  στα $ 65 / bbl (65 δολ/βαρέλι) για το Brent  καθώς η απελευθέρωση της αύξησης της προσφοράς στην Permian, από τη στιγμή που οι νέοι αγωγοί τεθούν ισχύ, μεταφράζεται σε μεγαλύτερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ.
Δεδομένης της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με την περαιτέρω μείωση των εξαγωγών του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο το  2019, οι εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τις προβλέψεις  για μείωση των τιμών το προσεχές καλοκαίρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης