Commodities

Goldman Sachs: Πως οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να καταστήσουν bull τον χρυσό

Goldman Sachs: Πως οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να καταστήσουν bull τον χρυσό
Κατά μέσο όρο ο χρυσός τείνει να αποδίδει καλύτερα στις μέσες εκλογικές περιόδους ενώ η μεσοπρόθεσμη υπεραπόδοση των ετών με εκλογές επικεντρώνεται σε εκείνες με «μικτά» αποτελέσματα
Σήμερα 6 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ θα έχουν τις ενδιάμεσες εκλογές τους και το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση των κυβερνητικών πολιτικών των ΗΠΑ γεγονός που σύμφωνα με την  Goldman Sachs θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιδόσεις του χρυσού, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής πολιτικής και την επέκταση του χρέους.
Η άποψη των οικονομολόγων της επενδυτικής τράπεζας είναι ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί παίρνουν το Σώμα και οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν μια μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία.
Το αποτέλεσμα αυτό θα άφηνε αμετάβλητη την κατεύθυνση της φορολογικής και εμπορικής πολιτικής και θα διατηρούσε τις πιθανότητες να περιορισθεί νέα νομοθεσία.
Αλλά πως θα επηρέαζαν την τιμή του χρυσού τα διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα;
Κατά μέσο όρο ο χρυσός τείνει να αποδίδει καλύτερα στις μέσες εκλογικές περιόδους ενώ μια πιο προσεκτική ματιά, μπορούμε να δούμε ότι η μεσοπρόθεσμη υπεραπόδοση των ετών των εκλογών επικεντρώνεται σε εκείνες με «μικτά» αποτελέσματα εκλογών.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν μόνο τρεις ενδιάμεσες εκλογές που ολοκληρώθηκαν με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο.
Με ένα τόσο μικρό δείγμα, η οικονομική λογική γίνεται πιο σημαντική από το ιστορικό πρότυπο τιμών.
Κατά την Goldman Sachs, ένα κανάλι μέσω του οποίου οι ενδιάμεσες εκλογές επηρεάζουν την τιμή του χρυσού είναι μια πολιτική "φτώχειας".
Στο σενάριο ενός «μικτού» Κογκρέσου, η πιθανότητα να περάσει η νέα σημαντική νομοθεσία θα μειωθεί αλλά η πορεία του χρυσού θα είναι bullish.
Η συνύπαρξη φόβου και πλούτου συνεπάγεται παρόμοιο συμπέρασμα.
Αυτή η δυναμική αντανακλάται επίσης μέσω των πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών.
Οι θετικές επιδόσεις κατά την μεσοπρόθεσμη απόδοση του χρυσού μπορεί να είναι μικρότερες, δεδομένου ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την αξία τους ως βάση της έκβασης.
Ωστόσο, μια απροσδόκητη δημοκρατική νίκη και η προοπτική πιο φιλόδοξων κινήτρων για αλλαγές θα μπορούσαν να είναι οι καταλύτες για την πορεία του  χρυσού.
Ακόμη και στην περίπτωση ενός δημοκρατικού «γυρίσματος», οι ανησυχίες των αυξανόμενων ελλειμμάτων θα περιόριζαν τυχόν προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας και δεν θα άλλαζαν τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ
Σύμφωνα με την τράπεζα διαπιστώθηκαν μικτά στοιχεία  για την αντίδραση της τιμής του χρυσού (και της αγοράς μετοχών) ανάλογα με το γενικό μακροοικονομικό πλαίσιο.
Οι δημοσιονομικές ανησυχίες και ειδικότερα η υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας από την S & P φαίνεται ότι επηρέασαν δυσμενώς τη χρηματιστηριακή αγορά και προκάλεσαν την αύξηση του χρυσού το 2011.
Αλλά αυτό συνέβη στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κρίσης στην ευρωζώνη και των φόβων για ύφεση με διπλή πτώση. Αντίστροφα, ο φιλόδοξος στόχος  και η προσωρινή διακοπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2013 δεν φαίνεται να είχαν σημαντική επίδραση ούτε στη χρηματιστηριακή αγορά ούτε στην τιμή του χρυσού.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη διατάραξη του δείκτη  φτώχειας των ΗΠΑ μπορεί να χειροτερεύσουν τα πράγματα, όταν η αποστροφή έναντι του κινδύνου είναι υψηλή, αλλά σε ήρεμα περιβάλλοντα τείνουν να έχουν μια ήπια ή ανύπαρκτη επίδραση στην αγορά χρυσού.

Η πορεία των μετάλλων

Στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, τα μέταλλα παρέμειναν υπό πίεση εξαιτίας απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων, κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και ισχυρότερου δολαρίου.
Τον Οκτώβριο ο PM I στην Κίνα  μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, με σχεδόν όλους τους δευτερεύοντες δείκτες να δείχνουν ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης.
Την Τετάρτη, ο χαλκός υποχώρησε κάτω από $ 6000 / t και το αλουμίνιο στα $ 1950 / τόνο.
Το μεγαλύτερο μέρος της ασθενέστερης από την αναμενόμενη έκθεση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ μπορεί να εξηγηθεί με την υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικών κανόνων στον γερμανικό τομέα αυτοκινήτων.
Δεύτερον, η κινεζική κυβέρνηση συνέχισε να χαλαρώνει πολιτικές για την καταπολέμηση της επιβράδυνσης της οικονομίας και των κινδύνων που απορρέουν από την αύξηση των δασμών.
Τέλος, με το αλουμίνιο στα 1950 δολάρια ανά τόνο και το νικέλιο στα 11500 δολάρια ανά τόνο, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών αρχίζουν να μειώνονται στα έξοδα των παραγωγών. Για τους λόγους αυτούς, η επενδυτική τράπεζα βλέπει τα μέταλλα ως υποτιμημένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης