Ανδριώτης (Αντιπρόεδρος ΔΕΗ): Μεγάλη πρόκληση ο ενεργειακός εφοδιασμός και η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Ανδριώτης (Αντιπρόεδρος ΔΕΗ): Μεγάλη πρόκληση ο ενεργειακός εφοδιασμός και η ανάπτυξη των ΑΠΕ
Θεμελιώδη σημασία έχει η συγκράτηση και η μείωση του ενεργειακού κόστους, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριώτης
Η χώρα μας καλείται να παίξει το ρόλο ενός περιφερειακού κόμβου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης, τονίζοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Όπως είπε, όλοι συμφωνούμε τους στόχους ανάπτυξης των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ έκανε λόγο για ελλείψεις πολιτικών που δεν εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στρατηγικό σχεδιασμό απέκτησε μόλις φέτος η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται, αναπτύσσει δυναμικά τις ΑΠΕ και τα δίκτυα, αναμορφώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό και αναζητεί συνεργάτες και στρατηγικούς εταίρους, με στόχο τη μετεξέλιξή τους σε μία διεθνή εταιρεία που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ενοποίηση της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ έχει δραστηριοποιηθεί στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια, ενώ συνεργασίες έχει συνάψει με εταιρείες και στη Βόρειο Αφρική.
Μεγάλη πρόκληση αποτελεί ο ενεργειακός εφοδιασμός. Μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί 8 λιγνιτικές μονάδες, ενώ μέχρι το 2025 άλλες 7. Θεμελιώδη σημασία έχει η συγκράτηση και η μείωση του ενεργειακού κόστους. Από το 2015 μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση τιμών, αλλά παρείχαμε και εκπτώσεις στα τιμολόγια, σημείωσε χαρακτηριστικά. Χρειάζεται όμως σταθεροποιητικό αντίβαρο για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους.
«Θεωρούμε ότι για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους χρειάζεται ένα ενεργειακό σταθεροποιητικό αντίβαρο της αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων, που είναι συνδεδεμένο με τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων των ορυχείων», τόνισε. Ακόμη αναφέρθηκε στη δημιουργία ευφυών δικτύων και σημείωσε ότι σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται στην Ικαρία μονάδα παραγωγής 5MWatt με βάση την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια.
 

www.worldenergynews.gr