Διεθνή

Πως μεταφράζονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

Πως μεταφράζονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι θα διασφαλίσει την επαρκή παροχή πετρελαίου στην αγορά με τη βοήθεια του συμμάχου της, της Σαουδικής Αραβίας
Σε ισχύ από σήμερα (5/11) οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, εντείνοντας τη πίεση στην Τεχεράνη με στόχο να περιορίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και πολιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή.
Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία –χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου—είναι μεταξύ των οκτώ κρατών που αναμένεται να λάβουν εξαίρεση από τις κυρώσεις προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι θα διασφαλίσει την επαρκή παροχή πετρελαίου στην αγορά με τη βοήθεια του συμμάχου της, της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, η σημασία των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, μεταφράζονται από τη Wall Street Journal ως εξής:

1. Ενέργεια, ναυτιλία και χρηματοδότηση εκτός ορίων

Τα μέτρα αφορούν κυρίως το πετρέλαιο του Ιράν, τους λιμενικούς φορείς, τις ναυτιλιακές και ναυπηγικές εταιρείες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως συναλλαγές με τις τράπεζες και την κεντρική τράπεζα του Ιράν. Όποιος εμπορεύεται πετρέλαιο με το Ιράν ή ασχολείται με το τραπεζικό του σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Οι μη αμερικανικές εταιρείες που παραβιάζουν τις κυρώσεις ενδέχεται να τους επιβληθούν πρόστιμα και πρόκειται για ένα αποτρεπτικό παράγοντα, καθώς οι περισσότερες παγκόσμιες εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματεύονται με δολάρια. 

2. Οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν το Ιράν στην «καρδιά»

Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο των κρατικών εσόδων στο Ιράν, όπου οι εξαγωγές πετρελαίου που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚ πέρυσι ανήλθαν στο 12% του ΑΕΠ.
Η παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις αρχές Οκτωβρίου, από 3,8 εκατομμύρια τον Μάιο, με απώλειες σήμερα περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα.

3. Ο Trump αναζητά καλύτερη συμφωνία μέσω των κυρώσεων

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου «στριμώχνει» το Ιράν στη γωνία για να το αναγκάσει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία που θέτει όρια στο πυρηνικό του πρόγραμμα, στους βαλλιστικούς πυραύλους και στη στρατιωτική του εμπλοκή στη Συρία και το Λίβανο.

4. Η Τεχεράνη προσπαθεί να απομονώσει τον εαυτό της και το λαό της

Ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani προσπάθησε να σταθεροποιήσει την οικονομία του Ιράν και να στηρίξει το νόμισμά του, το rial, το οποίο έχασε αξία σε ιστορικό ρυθμό έναντι του δολαρίου φέτος. Σε ομιλία του στις 27 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος ανέδειξε την ηρεμία, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο και ότι η χώρα είχε τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις νέες κυρώσεις. Αλλά το Ιράν δεν μπορεί να προστατευθεί πλήρως εξαιτίας της εξουσίας που ασκούν οι ΗΠΑ χάρη στον έλεγχο του δολαρίου, του αποθεματικού νομίσματος του κόσμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης