Πετρέλαιο

Business Insider: Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να εκδιώξουν το Ιράν από την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά

Business Insider: Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να εκδιώξουν το Ιράν από την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά
Είναι ο δεύτερος γύρος κυρώσεων που η αμερικανική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει σε βάρος του Ιράν
Μετά την απoχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται από τη Δευτέρα (5/11/2018) να επαναφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος κυρώσεων που η αμερικανική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μετά την έξοδό της από τη συμφωνία και αυτή τη φορά στοχεύει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών και χρηματοοικοινομικών συναλλαγών του Ιράν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BusinessInsider.
Όσοι αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, θα μπορούσαν να τιμωρηθούν, με πρόστιμα ή αποκλεισμό από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για το Ιράν, με τις εξαγωγές του να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα δέκατο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2017.
Οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ασκήσουν τη μέγιστη οικονομική πίεση εκδιώχνοντας την Ισλαμική Δημοκρατία από την παγκόσμια αγορά.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, αποσκοπούν να στερήσουν από το ιρανικό καθεστώς «τα έσοδα που χρησιμοποιεί για να εξαπλωθεί ο θάνατος και η καταστροφή σε όλο τον κόσμο».
Η κυβέρνηση Trump δημιούργησε έναν κατάλογο με τις απαιτήσεις που θα πρέπει να ικανοποιήσει το Ιράν για την άρση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναστολής του πυρηνικού του προγράμματος και του προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων αλλά του τερματισμού της στρατιωτικής του εμπλοκής σε Συρία και Υεμένη.
Άλλες παγκόσμιες δυνάμεις έχουν επικρίνει τη στρατηγική αυτή, με γνώμονα ωστόσο, την υπονόμευση των προσπαθειών μη διάδοσης των πυρηνικών.
«Αν δεν αποσκοπούν σε μία αλλαγή καθεστώτος, οι κυρώσεις αυτές στόχο έχουν τον μέγιστο οικονομικό πόνο για το Ιράν», εκτιμούν οι αναλυτές της RBC.
Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να απαλλάξει οκτώ χώρες, που έχουν ενεργειακές συναλλαγές με την Τεχεράνη.
Οι χώρες θα γίνουν γνωστές τη Δευτέρα (5/11), αλλά σύμφωνα με το Bloomberg ανάμεσά τους είναι η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.
Η Τουρκία, ένας σημαντικός προορισμός ιρανικού αργού, θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί.
Ο Pompeo ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει καταρτίσει τα δικά της σχέδια για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δεν θα απαλλαχθεί.
Η πολιτική αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις κυρώσεις του πετρελαίου στο πλαίσιο της κυβέρνησης Obama, η οποία χορήγησε απαλλαγές σε 20 χώρες και ανέμενε από τις χώρες αυτές να μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου του Ιράν κατά ένα πέμπτο κάθε 180 ημέρες.
Εν αναμονή των κυρώσεων, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο από τον Μάιο του 2018.
Αναλυτές εκτιμούν ότι 1,3 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια ιρανικά βαρέλια ημερησίως θα απομακρυνθούν από την αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Την ίδια ώρα παρατηρούνται προβλήματα εφοδιασμού και σε άλλες βασικές χώρες του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας και της Αγκόλας.
Νωρίτερα το 2018, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τη διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς «πολύ δύσκολη» και θα έβαιναν σε βάρος της διατήρησης ενός επαρκούς «μαξιλαριού» πλεονάζουσας παραγωγής.
Η κυβέρνηση Trump προέτρεψε άλλες πετρελαϊκές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για την αντιστάθμιση των ζημιών, όπως η Σαουδική Αραβία αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης