Διεθνή

ΕΕ και Βρετανία θέλουν να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράν

ΕΕ και Βρετανία θέλουν να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράν

Τη λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν εξέφρασαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία


Τη λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν εξέφρασαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Οι νέες κυρώσεις πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή την Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου.
"Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες που έχουν νόμιμες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφεραν στην ανακοίνωση αυτή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των τριών χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερα -οι τρεις χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 (JCPoA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες για να διατηρηθούν οι οικονομικοί δίαυλοι με την Τεχεράνη, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν σύντομα για να συναποφασίσουν τον μηχανισμό που θα διασφαλίζει τις συναλλαγές με την Τεχεράνη, καθώς η ΕΕ θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που εμπορεύονται με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εκτός της Mogherini, την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Z.I. Lendrian, H. Maas και J. Hand και οι υπουργοί Οικονομικών Bruno Le Maire, O. Scholz και F. Hammond.


www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης