Διεθνή

Oι Γερμανοί στρέφονται στις ΗΠΑ διαφοροποιώντας το μίγμα προμήθειας φυσικού αερίου

Oι Γερμανοί στρέφονται στις ΗΠΑ διαφοροποιώντας το μίγμα προμήθειας φυσικού αερίου

Οι σχέσεις του Βερολίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί υπό  μεγάλη πίεση από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Donald Trump και τον σχεδιαζόμενο αγωγό Nord Stream 2

Η Γερμανία θα είναι πιθανώς αγοραστής υγροποιήμενου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεσοπρόθεσμα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Παρασκευή 2/11/2018, αλλά όχι ως αποτέλεσμα απειλών από την Ουάσινγκτον .
Ο Peter Beyer, συντονιστής του Βερολίνου για τις σχέσεις με τη Βόρειο Αμερική, δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μίγμα καθώς το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας εξαντλείται και επιμένει ότι απαιτείται ένας ρωσικός αγωγός έργο για το οποίο  αντιτίθεται έντονα η Ουάσινγκτον.
Οι σχέσεις του Βερολίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί υπό μεγάλη πίεση από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Donald Trump και τον σχεδιαζόμενο αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα φέρει  απευθείας ρωσικό φυσικό αέριο στη Βαλτική Θάλασσα,  γεγονός που ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον αμερικανό πρόεδρο.
"Οι πηγές ενέργειας της Γερμανίας στη Βόρεια Θάλασσα, για παράδειγμα, εξαντλούνται και έχουμε ευθύνη για τον περιορισμό των κινδύνων", δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή, παραδεχόμενος  ότι ο αγωγός θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε όξυνση του καθεστώτος κυρώσεων της Ουάσινγκτον.
Η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή έργων όπως ο Nord Stream 2, που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι βοηθούν το Κρεμλίνο να αποσταθεροποιήσει τις δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και να «κόψει» την Ουκρανία από προσοδοφόρα τέλη διαμετακόμισης.
"Προσωπικά, αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια ένταση των κατευθυντήριων γραμμών (κυρώσεων) στις αρχές του έτους", ανέφερε. "Εάν αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για αυστηρές κυρώσεις  είναι κάτι που δεν γνωρίζω ακόμη".
Οι Η.Π.Α., οι οποίες έχουν καταστεί σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου χάρη στη διάνοιξη σχιστολιθικών πετρωμάτων και επιθυμούν να ανοίξουν νέες αγορές, εξασφαλίζοντας ότι οι εισαγωγείς καθαρού ενεργειακού δυναμικού, όπως η βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας, κατασκευάζουν τερματικά ικανά να δέχονται υγροποιημένο αέριο.
Ο Beyer δήλωσε ότι το LNG των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά δαπανηρό για να είναι ανταγωνιστικό με άλλες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό θα αλλάξει πιθανώς καθώς η αγορά θα επεκτείνεται, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές εάν το Βερολίνο θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη για την κατασκευή ενός τέτοιου λιμανιού όπως πολλοί απαιτούν.
Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον είχε κλιμακώσει την επιθυμία της να απειλεί  με κυρώσεις για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπορεύονται με το Ιράν.



www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης