Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Καταλύτης επενδύσεων αναδεικνύονται οι ΑΠΕ σύμφωνα με τον Ενεργειακό Σχεδιασμό που ανεβάζει το μερίδιό τους στο 32%

Καταλύτης επενδύσεων αναδεικνύονται οι ΑΠΕ σύμφωνα με τον Ενεργειακό Σχεδιασμό που ανεβάζει το μερίδιό τους στο 32%

Στόχος είναι το ποσοστό συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 55%

Επενδύσεις της τάξης των 9 δις ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας την επόμενη δεκαετία, εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσουν οι προβλέψεις του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο οποίος θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας.   
Μεταξύ των προβλέψεων του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews είναι η αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας να ανέλθει τουλάχιστον στο 32%.
Επίσης το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 55%.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του 3ου Ελληνοαραβικού Οικονομικού Φόρουμ.
Απηύθυνε πρόσκληση στους επενδυτές κυρίως του αραβικού κόσμου να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που μπορούν μεσοπρόθεσμα να οδηγήσουν σε επενδύσεις 15 δις ευρώ. Αναφέρθηκε σε ώριμα έργα στην Εύβοια και στην Κρήτη.

Παράλληλη η ανάπτυξη του επενδυτικού προγράμμτος που ανακοίνωσε η ίδια η ΔΕΗ μιλά για 4000MW εκ των οποίων τα 2,5GW θα πρέπει υλοποιηθούν μέχρι το 2030 σύμφωνα με την Mckinsey. Από πάσης απόψεως η δυναμική είναι υπέρ των ΑΠΕ που μπορούν να προσελκύσουν άμεσες επενδύσεις και να αναδειχθούν σε καταλύτη επενδύσεων για την ελληνική οικονομία. Aναμένονται άμεσα επιχειρηματικές εξελίξεις

 

Στο 30% η κάλυψη των αναγκών για ψύξη – θέρμανση

 

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως προβλέπεται αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ και για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, η οποία μάλιστα αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.
Εξάλλου το μερίδιο των ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών θα ξεπεράσει το 14%.
Οι στόχοι αυτοί, αλλά και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για την επίτευξή τους, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε επενδύσεις της τάξης των 9 δισ. ευρώ
Επίσης ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός θέτει στόχους με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για μείωση κατά 43% (σε σχέση με το 2005) των εκπομπών στους τομείς εντός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, δηλαδή στην ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία.
Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τους τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, σε σχέση με το 2005, προβλέπεται να φθάσει το 16%.
Η πρόβλεψη αυτή αφορά τη γεωργία και τις μεταφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης