Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χρυσός στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

Ο χρυσός στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump υπέγραψε εκτελεστική εντολή για νέες κυρώσεις στον τομέα χρυσού της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή για νέες κυρώσεις στον τομέα χρυσού της Βενεζουέλας, με στόχο να διαταράξει το εμπόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα προκληθούν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα στην οικονομία της πολύπαθης χώρας και δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση Maduro.
«Αναφέρω ότι έχω εκδώσει μια εκτελεστική εντολή σε σχέση με τη Βενεζουέλα που λαμβάνει πρόσθετα μέτρα (κυρώσεις) σε σχέση με την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δηλώθηκε στην εκτελεστική εντολή 13692 της 8ης Μαρτίου 2015», γράφει ο Trump στην επιστολή του προς τους προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκτελεστική εντολή υπογράφηκε από τον Trump την Τετάρτη (31/10) και θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.
«Οι νέες κυρώσεις θα στοχεύσουν σε δίκτυα που λειτουργούν σε διεφθαρμένους οικονομικούς τομείς της Βενεζουέλας και θα τους αρνηθούν την πρόσβαση σε κλεμμένο πλούτο», λέει ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Trump, J. Bolton.
«Πιο άμεσα, οι νέες κυρώσεις θα εμποδίσουν τους Αμερικανούς να συμμετέχουν και να συνεργάζονται σε διεφθαρμένες ή παραπλανητικές συναλλαγές με το χρυσό της Βενεζουέλας».
Παρόλο που δεν ήταν σαφές αρχικά ποια μορφή θα λάβουν οι κυρώσεις, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τελευταίες κυρώσεις θα εφαρμοστούν αργότερα.
Και ενώ η αρχική προσπάθεια θα επικεντρωθεί στον τομέα χρυσού της Βενεζουέλας, των οποίων οι εξαγωγές από τη Βενεζουέλα φέρονται να καταστρατηγούν τις οικονομικές κυρώσεις, η εντολή του Trump δίνει στο υπουργείο Οικονομικών την εξουσία να στοχεύει σε άλλες βιομηχανίες στο μέλλον.
Ο Bolton, μιλώντας στο Freedom Tower, το συμβολικό κτίριο όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε πολλούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Κούβα του Fidel Castro, περιέγραψε τα σχέδια ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ για την προώθηση της δημοκρατίας στην Αμερική.
Τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί απότομα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ήταν λίγο πάνω από 5 εκατ. ουγγιές χρυσού από 12 εκατ. ουγγιές χρυσού .
Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται σε πληρωμές εισαγωγών που έχει προχωρήσει το Καράκας.

Οι κυρώσεις είναι πιθανό να έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στο εμπόριο με την Τουρκία, με τόνους χρυσού να αποστέλλονται ετησίως για βελτίωση και επεξεργασία.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μέρος του χρυσού μπορεί να φτάσει στο Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων για την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η βιομηχανία χρυσού της Βενεζουέλας έχει εξεταστεί από αξιωματούχους των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με το Υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει ότι διοικείται από εγκληματικές συμμορίες.
Ξεχωριστά, ο Bolton τονίζει ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Νικαράγουα μετά τη βίαιη πολιτική κρίση που πυροδότησαν νωρίτερα το 2018 οι ανακοινωθείσες αλλαγές του Προέδρου D. Ortega στο πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
Οι ΗΠΑ θέλουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα, δήλωσε ο αξιωματούχος της Trump.
«Αυτή η Τρόικα της τυραννίας, το τρίγωνο της τρομοκρατίας που εκτείνεται από την Αβάνα στο Καράκας προς τη Μανάγκουα, είναι η αιτία της τεράστιας ανθρώπινης ταλαιπωρίας, η ώθηση της τεράστιας περιφερειακής αστάθειας και η γένεση ενός λίκνου του κομμουνισμού στο δυτικό ημισφαίριο», λένε αμερικανοί αξιωματούχοι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης