Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΙΟΒΕ: Στις 101 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο του 2018

tags :
ΙΟΒΕ: Στις 101 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο του 2018

Παρατηρήθηκε έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί ελαφρώς τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγραφεί έντονη υποχώρηση), σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ.
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και μικρότερη υποχώρηση σε Λιανικό Εμπόριο, που αντισταθμίζονται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία σημειώνει την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 3,5 ετών, από τον Μάρτιο του 2015.
Αυτή η απόκλιση της τάσης επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται για τέταρτο κατά σειρά μήνα.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνεται, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, όπως και –περισσότερο- εκείνες για την απασχόληση
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από τις επιδεινούμενες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αλλά και την άνοδο του δείκτη αποθεμάτων
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνονται αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και η πρόθεση για αποταμίευση

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Περαιτέρω επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών, με λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις για παραγωγή

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Οκτώβριο χαμηλότερα έναντι του Σεπτεμβρίου, στις 98,9 (από 104,5) μονάδες, ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περυσινό (99,2 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνεται, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Οκτώβριο στις -15 (από -8) μονάδες, με το 20% (από 17%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 5% (από 9%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο χάνει 10 μονάδες και διαμορφώνεται στις +13, με το 25% (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 8%) μείωσή της.
γ) Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει στις +11 μονάδες, με το 16% (από 14%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 6% (από 3%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Οκτώβριο κυρίως πτωτικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίζονται (+11 από +20 μον. ο δείκτης), όπως συμβαίνει και στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-16 από 0 μον. ο δείκτης), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παραμένουν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα (+16 από +17 μον. ο δείκτης).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παραμένουν τον Οκτώβριο στο ίδιο επίπεδο (+26 μον. το ισοζύγιο), με το 35% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 9% μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις μειώνεται στις +11 (από +15) μονάδες.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται στους 5,1 (από 4,4) μήνες, ενώ στο 70,7% παραμένει το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού.
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινείται στα ίδια επίπεδα τον Οκτώβριο (-1 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 9%, έναντι ενός 10% που αναμένει εκ νέου υποχώρηση.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών κινείται στις +4 (από +9) μονάδες, με το 85% των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.
θ) Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες επιδεινώνονται τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +5 (από +9) μονάδες. Το 12% (από 10%) των επιχειρήσεων του τομέα αναφέρει πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι ενός 17% (από 18%) που δηλώνει αυξημένες νέες παραγγελίες.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης