Ενέργεια

Petkova (Υπ. Ενέργειας): Η Βουλγαρία θέλει να αποκτήσει μερίδιο 25% στον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

tags :
Petkova (Υπ. Ενέργειας): Η Βουλγαρία θέλει να αποκτήσει μερίδιο 25% στον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

Η συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί μέσω της κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz

Η Βουλγαρία σκοπεύει να γίνει μέτοχος σε τερματικό σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό , δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τemenuzhka Petkova την Τετάρτη 31/10/2018 σύμφωνα με το Reuters .
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής περίπου 25% στην πλωτή  μονάδα της Αλεξανδρούπολης για περισσότερα από δύο χρόνια και πιθανότατα θα συμμετάσχει με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz.
"Η Βουλγαρία σκέφτεται να γίνει μέτοχος στο έργο. Έτσι, μπορούμε να διασφαλίσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων  Πολιτειών ", δήλωσε η Petkova μετά από συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βουλγαρία.
Σήμερα πάνω από το 95% των αναγκών αερίου της Βουλγαρίας καλύπτονται από προμήθειες από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.
Η Gastrade, μέρος του ελληνικού ενεργειακού ομίλου Κoπελούζου, αναπτύσσει το έργο κατασκευής του τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη και ξεκίνησε την Τρίτη το market test για την εγκατάσταση.
Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα 6,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα αποσκοπεί στην προμήθεια φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω αγωγού φυσικού αερίου, Interconnector Greece-Bulgaria (IGB).
Η Petkova δήλωσε ότι ο αγωγός IGB αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Τον περασμένο Οκτώβριο η ΔΕΠΑ συμφώνησε να συμμετάσχει στο έργο. Πηγή του Reuters, δήλωσε τότε ότι η Gastrade σχεδίαζε να κατέχει τουλάχιστον το 20% της συμμετοχής στο έργο, ενώ η GasLog περίπου  το 20%.
Η Cheniere Energy, εξαγωγέας LNG με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.



www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης