Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews για το κόλπο με τα POS

Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews για το κόλπο με τα POS

Το κόλπο 90-100 εκατ που έστησε ο Παπαευαγγέλου με POS στην Κίνα με 3 ελληνικές τράπεζες, αποπέμφθηκε από την Jumbo - Ζητήθηκε η παραίτηση Τζάκου από Εθνική

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις μεγάλες αποκαλύψεις του bankingnews που εμπλέκουν τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και 3 τράπεζες με επίκεντρο όμως την Εθνική τράπεζα.
Ήδη ο Παπαευαγγέλου παραιτήθηκε από την θέση του αντιπροέδρου της Jumbo και η Νέλλη Τζάκου η Γενική Διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της ζητήθηκε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2018 να παραιτηθεί, όπως και του Διευθυντή Καρτών της Εθνικής τράπεζας.
Παράλληλα παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας προς την Οικονομική Εισαγγελία, διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
Στόχος να ερευνηθούν οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο κ. Παπαευαγγέλου έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS (τραπεζικές κάρτες ανάληψης).
Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Αμάρτησα για το παιδί μου ή κατά το ορθότερο για τον γαμπρό μου.
Ίσως αυτή να είναι η απάντηση του επιχειρηματία και Αντιπρόεδρου της Jumbo κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου ο οποίος είναι ο εγκέφαλος της υπόθεσης με τα POS που αποκάλυψε το bankingnews και συγκλονίζει το τραπεζικό σύστημα καθώς εμπλέκονται συνολικά 3 τράπεζες.
Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη και ο γαμπρός του επιχειρηματία άρχισαν να τον πιέζουν και να του δείχνουν το δρόμο για την Κίνα υπερτονίζοντας τα μεγάλα κέρδη που υπόσχονται οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους για να αποκτήσουν την περίφημη «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα.
Ο Ε. Παπαευαγγέλου ήταν αντιπρόεδρος της Jumbo γνώριζε την Κινέζικη αγορά και ενώ η Jumbo και το περιβάλλον της διοίκησης Βακάκη δηλώνει ότι δεν ήξερε τίποτε…οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι γνώριζε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε εμπλακεί στο όλο κόλπο.
Μάλιστα η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της διαψεύδει οποιαδήποτε γνώση ή εμπλοκή στις φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες του Παπαευαγγέλου.
Σήμερα 31 Οκτωβρίου 2018 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo θα επικυρώσει την απομάκρυνσή του Παπαευαγγέλου από την εταιρία και την θέση του αντιπροέδρου με τον κ. Βακάκη να επιστρέφει εσπευσμένα από το Λονδίνο για το σκοπό αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει το κόλπο με τα POS είχε προηγηθεί η πίεση της κόρης του κ. Παπαευαγγέλου και του συζύγου της προς τον Παπαευαγγέλου για την αγορά του σπιτιού του Πέτρου Κωστόπουλου στην Φιλοθέη.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής και έχοντας εταιρία real estate είχε ανοίξει ο δρόμος για τις νέες … δραστηριότητες της οικογένειας Παπαευαγγέλου στην Κίνα.
Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα που λεγόταν capital controls στην Κίνα και έπρεπε να παρακαμφθούν.
Η οικογένεια του επιχειρηματία σκέφτηκε το κόλπο με τα POS και ξεκίνησε να στήνει τη … «δουλειά» μέσω 3 συνολικά συστημικών τραπεζών από τις οποίες διακινήθηκαν 90 με 100 εκατ ευρώ.
Από την πρώτη συστημική τράπεζα διακινήθηκαν 30 εκατ, από την δεύτερη διακινήθηκαν 20 εκατ και από την 3η τράπεζα την Εθνική διακινήθηκαν 40 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα με τα 30 εκατ ανακάλυψε την υπόθεση, καθώς το compliance διαπίστωσε απίστευτα υψηλές συναλλαγές που δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν ενημερώθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας ο οποίος έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε συναλλαγή.
Η επιχείρηση Παπαευαγγέλου αρχικά είχε καταταγεί στις μικρές επιχειρήσεις αλλά γρήγορα λόγω υψηλών συναλλαγών μεταφέρθηκε στις μεσαίες και εντοπίστηκε αμέσως αφού προηγουμένως είχε προλάβει η εταιρία Παπαυεαγγέλου να κάνει συναλλαγές της τάξεως των 30 εκατ ευρώ σε διάστημα 2 ετών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης τράπεζας με 30 εκατ συναλλαγές ενημέρωσε και άλλη μεγάλη συστημική τράπεζα με την οποία οι συναλλαγές με τον Παπαευαγγέλου έφθασαν τα 20 εκατ ευρώ.
Οι δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες με 50 εκατ ευρώ συναλλαγές δεν έπεσαν στην παγίδα της εποπτικής αρχής της Κίνας γιατί πρόλαβαν οριακά να κλείσουν πριν επιβληθούν τα capital controls.
Αυτό δεν πτόησε τον κ. Παπαευαγγέλου καθώς ο ίδιος και η κόρη του μετέφεραν στην «τεχνογνωσία» που είχαν αποκτήσει στην Εθνική Τράπεζα.
Απευθύνθηκαν στη Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής κα Νέλλη Τζάκου ανέλαβαν δράση και υλοποίησαν το απίθανο σχέδιο  μεταφοράς κεφαλαίων από την Κίνα μέσω POS.
Συγκεκριμένα ο Παπαευαγγέλου πήρε για την εταιρία του στην Ελλάδα 8 POS από την Εθνική Τράπεζα τα οποία εγκατέστησε στο Πεκίνο.
Και εκεί οι Κινέζοι έκαναν συναλλαγές μεταφέροντας τα χρήματά τους στην Ελλάδα με τα οποία αγόραζαν ακίνητα.
Συνολικά στο διάστημα λειτουργίας της εταιρίας έγιναν 265 συναλλαγές με ποσά μεταξύ 150.000 ευρώ έως και 250.000 ευρώ η κάθε μία με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 40 εκ ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν για αγορά ακινήτων του Παπαευαγγέλου από Κινέζους που ήθελαν να αποκτήσουν την πολυπόθητη Χρυσή Βίζα.
Να σημειωθεί δεν ότι μεγάλο μέρος των ακινήτων τα πουλούσαν οι τράπεζες στην εταιρία του Παπαυεαγγέλου ο οποίος τα μεταπωλούσε στους κινέζους.
Το μεγάλο ύψος συναλλαγών σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεκριμένα 40 εκατ σε 3 μήνες, κινητοποίησαν τις Κινεζικές Αρχές οι οποίες αρχικά διαπίστωσαν στο clearing των καρτών ότι μεγάλα ποσά διοχετεύονταν προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Εθνική.
Στη συνέχεια έψαξαν περισσότερο το θέμα και διαπίστωσαν εικονικότητα συναλλαγών, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος αλλά και ενδείξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Έτσι έστειλαν επιστολή στην Εθνική και την κ. Νέλλη Τζάκου ενημερώνοντας την ότι έχουν παρατηρηθεί συναλλαγές που παραβιάζουν τα capital controls της Κίνας και εγείρονται θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η Νέλλυ Τζάκου που έκλεισε το αρχικό deal υποβάθμισε την επιστολή και δεν ενημέρωσε την διοίκηση.
Ταυτόχρονα οι συναλλαγές συνεχίστηκαν μεταξύ της Εθνικής και των POS της Εθνικής στην Κίνα.
Η Εθνική τράπεζα ξεκίνησε εσπευσμένα εσωτερικό έλεγχο για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί, εντούτοις η ανακοίνωση που εξέδωσε (δείτε εδώ) ήταν ουδέτερη εωσότου παραδοθεί το πόρισμα.
Το πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην διοίκηση Μυλωνά και Μιχαηλίδη της Εθνικής τράπεζας.
Από τις συναλλαγές των 40 εκατ. εκτιμάται ότι η Εθνική κέρδισε 1,5 με 2 εκατ. προμήθειες ενώ ο Παπαευαγγέλου κέρδιζε περίπου το 35% δηλαδή 14 εκατ ευρώ σε σύνολο 40 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι ίσως και σήμερα 31 Οκτωβρίου υπάρξει απομάκρυνση της κ Τζάκου αλλά και του Διευθυντή καρτών από την Εθνική με απόφαση της διοίκησης.
Με βάση σημερινές 31/10 πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας ζήτησε την παραίτηση Τζάκου.

Jumbo: Καμία εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες Παπαευαγγέλου, δεκτή η παραίτησή του

Τις πληροφορίες περί εμπλοκής της στις φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες του ήδη παραιτηθέντος κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, διαψεύδει η Jumbo.
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η εισηγμένη τονίζει πως σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.
Ειδικότερα:
1.  Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
2.  Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
3.  Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.
Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου από τη θέση του αναπληρωτή αντιπροέδρου.
Όπως αναφέρει σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η εισηγμένη, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Jumbo A.E.Ε. κατά τη συνεδρίαση του της 31/10/2018 αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του,ως εξής:
Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:
1.     Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.
2.     Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος
3.     Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
4.     Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.
Β. Τρία (3)  ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:
1.   Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.
2.   Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.
3.   Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας σε μέλη του και σε υπαλλήλους της εταιρείας.

Εθνική: Άμεσα θα ληφθούν μέτρα για τις ασυνήθιστες συναλλαγές με χρήση πιστωτικών καρτών

Χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση χρήσης των μηχανημάτων POS από εταιρεία του Παπαευαγγέλου, προκειμένου να διευκολυνθεί η «εισαγωγή» κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι πράγματι διαπιστώθηκαν ασυνήθιστες συναλλαγές με χρήση πιστωτικών καρτών στο δίκτυο της.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, η «Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους.
Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.
Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών: Καμία έκπληξη για την πυραμίδα αγοραπωλησιών σε Κινέζους από επώνυμο επιχειρηματία

"Δεν υπάρχει καμία έκπληξη στον κλάδο των μεσιτών και στην κτηματαγορά για την συγκεκριμένη πυραμίδα αγοραπωλησιών σε Κινέζους από επώνυμο επιχειρηματία.
Ήτανε σε άπαντες γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές τα οποία μετέπειτα τα μεταβίβαζαν ατομικά σε Κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή την διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές έπαιρναν την άδεια παραμονής στην χώρα μας", αναφέρει σε δήλωση ο Ιωάννης Ρεβύθης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.
"Για τον λόγο αυτό, στον κλάδο των μεσιτών που έχουν νόμιμες άδειες και ασχολούνται με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων ήταν ελάχιστοι αυτοί που ασχολιόντουσαν με Κινέζους αγοραστές.
Είναι πολύ λογικό διότι ούτε μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα και να τα μεταπωλήσουν ούτε είχαν τις διασυνδέσεις με αυτά τα κινεζικά πρακτορεία.
Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από τις δικαστικές αρχές θα λάμψει η αλήθεια σε αυτή την περιβόητη πυραμίδα και πώς είχε στηθεί όλο αυτό το παιχνίδι εις βάρος και των Κινέζων - τελικών αγοραστών και αυτών που πωλούσαν τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές", αναφέρει ο Ιωάννης Ρεβύθης.

Υποσημειώσεις

Ο Βακάκης ο επικεφαλής της Jumbo δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την υπόθεση από τα δημοσιεύματα του bankingnews

Οι εμπλεκόμενες τράπεζες είναι 3 με ποσά 40 εκατ, 30 εκατ και 20 εκατ συνολικά 90 εκατ τα οποία ίσως να προσεγγίζουν τα 100 εκατ.

Οι 2 από τις 3 τράπεζες στάθηκαν τυχερές ενώ μόνο η Εθνική συνέχισε τις συναλλαγές και εν μέσω capital controls.

Η μόνη τράπεζα που δεν ενεπλάκη στην υπόθεση του Παπαευαγγέλου ήταν η Alpha Bank

Η Αρμόδια Αρχή της Κίνας έστειλε επιστολή μόνο στην Εθνική τράπεζα.

Νίκος Καρούτζος
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης