Ενέργεια

Eρώτηση Σπυράκη σε Κομισιόν για τις διασυνδέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και την επάρκεια της Κρήτης

Eρώτηση Σπυράκη σε Κομισιόν για τις διασυνδέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και την επάρκεια της Κρήτης

Τρία ερωτήματα - κλειδιά έθεσε η κυρία Μαρία Σπυράκη

Στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται από ελληνικής πλευράς στην σύσταση της τεχνικής επιτροπής για τις προδιαγραφές του έργου κοινού ενδιαφέροντος «Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ»  για την ηλεκτρική  διασύνδεση και στα προβλήματα που θα προκύψουν κατά το μεσοδιάστημα στην ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης αναφέρεται ερώτηση η ευρωβουλευτίς και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ερώτηση της κας Σπυράκη με την οποία τίθενται τρία σημαντικά ερωτήματα  για την πορεία υλοποίησης του έργου έχει ως εξής:

“Πορεία υλοποίησης Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος   

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε συνέχεια της τεχνικής συνάντησης των εκπροσώπων της Επιτροπής, των κυβερνητικών εκπροσώπων της Ελλάδος και της Κύπρου, των εκπροσώπων των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου καθώς και των εκπροσώπων του φορέα υλοποίησης του έργου για το Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ» προκύπτει ότι:

—  θα πρέπει να συσταθεί Τεχνική Επιτροπή, προκειμένου να καθορίσει τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της σκοπιμότητας του έργου από άποψη κόστους·
— αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Τεχνικής Επιτροπής θα έχει ο Πρόεδρός της, ο οποίος, σύμφωνα με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, θα προταθεί από τον ENTSO-E.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γνωρίζει για ποιους λόγους υπήρξαν μέχρι τώρα καθυστερήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις της Επιτροπής για τη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής αρμόδιας για τον καθορισμό των ελαχίστων τεχνικών προδιαγραφών του έργου;
2. Με ποια κριτήρια διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα του προταθέντος από τον ENTSO-E Προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής και πόσο δεσμευτική είναι αυτή η πρόταση για τον τελικό διορισμό του;
3.Πότε προβλέπει η Επιτροπή να ολοκληρωθεί το έργο και τι θα γίνει με την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης στο μεσοδιάστημα;”

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης