Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Δραστικές περικοπές στην General Electric - Διευρύνεται η έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Δραστικές περικοπές στην General Electric - Διευρύνεται η έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

O όμιλος της GE εν γένει είχε μείωση πωλήσεων 3,6%, στα 29,6 δισ. δολάρια

Σε τροχιά ριζικών αλλαγών μπαίνει ο αμερικανικός κολοσσός General Electric, o οποίος χθες ανακοίνωσε τη δραστικότατη περικοπή του τριμηνιαίου του μερίσματος από τα 12 σεντ σε ένα σεντ ανά μετοχή, τη μη εκπλήρωση των ετήσιων στόχων για ταμειακές ροές, ενώ ενημέρωσε επενδυτές και αγορές ότι θα αναδιοργανώσει και θα διχοτομήσει τη θυγατρική του Power, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Χθες η τιμή της μετοχής της General Electric σημείωσε πτώση 10%, δηλαδή τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015. Η τιμή της στα 9,96 δολάρια ήταν και η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2009.

Ο Λάρι Καλπ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του πολυσχιδούς κολοσσού, που τον ανέλαβε την 1η Οκτωβρίου, είχε και άλλες δηλώσεις να κάνει. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διευρύνει την έρευνά της στην GE ώστε να συμπεριλάβει και μία μεγάλη δαπάνη 22 δισ. δολαρίων, η οποία αφορά απομείωση περιουσιακών στοιχείων στην Power και συνδέεται με τον κλονισμό της αξιοπιστίας της εταιρείας – αυτό σημαίνει πως η Power δεν θα είναι σε θέση να εμφανίσει τα κέρδη που είχε προβλέψει. Την απομείωση αυτή εξετάζει και το υπουργείο Οικονομικών. «Η ανάμειξη και του υπουργείου καθιστά ακόμα πιο σοβαρή την κατάσταση», παρατηρεί ο Χόλι Φρουμ, αναλυτής νομικών θεμάτων της Bloomberg Intelligence. Το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις της Power ελαττώθηκαν 33%, ενώ ο βραχίονας της αεροναυπηγικής, η GE Aviation, είχε ενισχυμένες πωλήσεις 12%. O όμιλος της GE εν γένει είχε μείωση πωλήσεων 3,6%, στα 29,6 δισ. δολάρια.

Θεμέλια

Η εκ θεμελίων ανασυγκρότηση της μονάδας Power στην General Electric, η οποία συμπληρώνει 126 χρόνια ζωής, καθίσταται αναγκαία έπειτα από λάθη, που συρρίκνωσαν τα κέρδη της. Επίσης, η GE υποχρεώθηκε να ανακοινώσει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο απομείωση περιουσιακών στοιχείων 40 δολ. δολαρίων, και αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων συνολικά. Ακριβώς εξαιτίας της Power, η GE δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τον ετήσιο στόχο των 6 δισ. δολάριων για ταμειακές ροές. Συν τοις άλλοις, δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των κερδών της, έως ότου ο Λάρι Καλπ λάβει όλες τις πληροφορίες για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα και τις εξελίξεις σε αυτήν. Επιπλέον, αναφορικά με την περιστολή του τριμηνιαίου μερίσματος της General Electric από τα 12 στο 1 σεντ ανά μετοχή, αυτή θα της εξασφαλίσει μια εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των 3,9 δισ. δολαρίων.

Κατά τους αναλυτές, η απόφαση αυτή ήταν ορθή. Ο Λάρι Καλπ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν σχεδιάζει να κάνει αύξηση κεφαλαίου, κάτι το οποίο ως προοπτική ανησυχούσε τους αναλυτές. «Προτεραιότητα μέσα στις πρώτες 100 ημέρες μου είναι να ενισχύσω τη θέση της εταιρείας, αρχής γενομένης από την ανασυγκρότηση της Power, και να επισπεύσω τη διαδικασία της απομόχλευσης», τόνισε ο κ. Καλπ. Συγκεκριμένα, θα διασπάσει σε δύο επιμέρους μονάδες την ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία, εκ των οποίων η μία θα αφορά τις δραστηριότητες στο φυσικό αέριο και στις συναφείς υπηρεσίες, ενώ η άλλη θα έχει το χαρτοφυλάκιο που αφορά την πυρηνική ενέργεια, τα δίκτυα και τη μετατροπή ενέργειας.

 

Πηγή: Καθημερινή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης