Ενέργεια

ΕΣΑΗ: Χωρίς περιορισμούς οι εξαγωγές των δημοπρασιών ΝΟΜΕ μέχρι να ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις

ΕΣΑΗ: Χωρίς περιορισμούς οι εξαγωγές των δημοπρασιών ΝΟΜΕ μέχρι να ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις

Ο Σύνδεσμος θεωρεί πως πρέπει να υπάρχουν ίδιοι όροι και προϋποθέσεις σε ότι αφορά στη συμμετοχή των επιλέξιμων προμηθευτών και εμπόρων στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, η πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τροποποίηση των κανονισμών σχετικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ, ζητώντας ταυτόχρονα να ισχύσει μεταβατική περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία όσοι έχουν στην κατοχή τους προϊόντα ΝΟΜΕ να μπορούν να τα εξάγουν πλήρως, επωφελούμενοι της αξίας τους, μέχρι να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις.
Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σε επιστολή του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί της εισήγησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία θέτει περιορισμούς στις εξαγωγές των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από δημοπρασίες ΝΟΜΕ, «η πρόταση του ΕΧΕ επιτρέπει στους επιλέξιμους προμηθευτές και εμπόρους να τροποποιήσουν σταδιακά τα επιχειρηματικά τους σχέδια προκειμένου να εκπληρώσουν την υποχρέωση για την ανάπτυξη των μεριδίων στη λιανική αγορά, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους».

Εκτός στόχου το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων

Ο ΕΣΑΗ αναφέρει ακόμη την τεράστια απόκλιση όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου για τον οποίο θεσπίστηκαν τα ΝΟΜΕ, δηλαδή τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι τo μερίδιο λιανικής των ιδιωτών προμηθευτών είναι περίπου 20%, ενώ στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα έπρεπε να είναι 36% με βάση τους σχετικούς κανονισμούς και δεσμεύσεις και στο τέλος του 2019 θα έπρεπε να φθάσει στο 50%. 
Λόγω του πολύ μικρού διαστήματος που απομένει ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι «η επίτευξη του τελικού στόχου επιβάλλει δραστική αλλαγή στο Περιθώριο Ανοχής Διακύμανσης Φορτίου Βάσης. Το συγκεκριμένο περιθώριο θα πρέπει να καθοριστεί με σχετική απόφαση της ΡΑΕ σε ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την ισχύουσα τιμή, δηλαδή να είναι τουλάχιστον στο επίπεδο του 75%, προκειμένου να είναι εφικτή η ταχεία διείσδυση των εναλλακτικών προμηθευτών στη Χαμηλή Τάση».
Ο Σύνδεσμος προτείνει:
•    Τήρηση των ιδίων όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής των επιλέξιμων προμηθευτών και εμπόρων στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.
•    Τήρηση των ιδίων όρων στη συμπληρωματική εκκαθάριση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) για το σύνολο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (προθεσμιακά προϊόντα και προθεσμιακά μηνιαία υποπροϊόντα, που έχουν διενεργηθεί ως και την ημέρα που θα εγκριθεί ο νέος κανονισμός.
•    Την εισαγωγή ενός ποσοστού εξαγωγών που συνεχίζει να επωφελείται από τη χρήση προθεσμιακών μηνιαίων υποπροϊόντων κατά τη συμπληρωματική εκκαθάριση του ΗΕΠ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης