Πετρέλαιο

Birol (ΙΕΑ): Αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Έκρηξη στο LNG

tags :
Birol (ΙΕΑ): Αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Έκρηξη στο LNG

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου βλάπτουν τους καταναλωτές δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΕΑ σε διάσκεψη για την ενέργεια στη Σιγκαπούρη

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου πλήττουν τους καταναλωτές και θα μπορούσαν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους παραγωγούς, δήλωσε την Τρίτη 30/10/2018  ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Οι μεγάλες αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες όπως η Ινδία και η Ινδονησία έχουν πληγεί φέτος από την άνοδο των τιμών του αργού οι οποίες παρά την υποχώρηση αυτού του μήνα εξακολουθούν να αυξάνονται κατά περίπου 15% από τις αρχές του 2018.
Τα κόστη εισαγωγής καυσίμων έχουν ενισχυθεί περαιτέρω από την ύφεση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου, την εξασθένηση της ανάπτυξης και των κρατικών ελέγχων των τιμών καυσίμων στην Ινδία, κίνηση η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.
"Τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε πολλές χώρες επηρεάστηκαν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου", ανέφερε ο επικεφαλής της IEA Fatih Birol σε διάσκεψη για τη ενέργεια στη Σιγκαπούρη.
"Υπάρχουν δύο πιέσεις προς τα κάτω στην παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.
Το ένα είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου που σε πολλές χώρες συνδέονται άμεσα με τις τιμές καταναλωτή.
Η δεύτερη είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. "
Η επίδραση των υψηλών τιμών πετρελαίου θα ενισχυθεί στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς η ζήτηση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η παραγωγή μειώνεται, με αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, δήλωσε ο Birol.
Παρά την πιθανότητα επιβράδυνσης, ο Birol ανέφερε ότι οι γενικές προοπτικές κατανάλωσης καυσίμου είναι συνεχή ανάπτυξη.
Ενώ η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να οδηγήσει τη ζήτηση προϊόντων όπως το ντίζελ και η βενζίνη μέσα στα επόμενα χρόνια, η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων όπως το πλαστικό καθώς και η αύξηση της ζήτησης αεροπορικών καυσίμων έχουν προκαλέσει επενδύσεις στον τομέα της διύλισης πετροχημικών για προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως τα καύσιμα αεριωθουμένων.
"Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη και εν μέσω της ανόδου των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς θα κυριαρχήσουν τα  πετροχημικά και αεροπορικά καύσιμα, μεταξύ άλλων", ανέφερε.
Η BHP Billiton, ο μεγαλύτερος ανθρακωρύχος στον κόσμο, ο οποίος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά ελπίζει να επωφεληθεί από τη ζήτηση πρώτων υλών που προέρχονται από τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), δήλωσε επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί παρά την άνοδο των EV
Ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της BHP, Arnoud Balhuizen, δήλωσε την Τρίτη 30/10/2018 κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Μελβούρνη ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1% ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.
"Θα υπάρξει αντικατάσταση, έρχεται ... στο πίσω μέρος μιας αυξημένης πρόσκτησης των ηλεκτρικών οχημάτων. Αλλά ακόμα και αν συνδέσουμε τις πιο φιλόδοξες τάσεις των ηλεκτρικών οχημάτων ... στην πρόβλεψή μας, συνεχίζουμε να βλέπουμε τη ζήτηση πετρελαίου στο πίσω μέρος άλλων τομέων », είπε.
Για να ικανοποιηθεί η αύξηση της κατανάλωσης κατά 1% ετησίως, ο κ. Balhuizen δήλωσε ότι "αρκετά νέα κεφάλαια πρέπει να διατεθούν στη βιομηχανία πετρελαίου τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή τη ζήτηση".
Περισσότερο από το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον κ. Birol, η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα σημειώσει μεγάλη άνοδο.
Ο επικεφαλής της ΙΕΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο LNG θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα (bcm) μέχρι το 2023, αυξανόμενο  κατά ένα τρίτο τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Balhuizen της BHP σε δηλώσεις του στη Μελβούρνη, εκτίμησε  ότι "το LNG είναι ένα εμπόρευμα με πολύ ισχυρές προοπτικές ζήτησης".
Ο Birol δήλωσε ότι μόνο τρεις χώρες, το Κατάρ, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα προμηθεύσουν το 60% του παγκόσμιου LNG μέχρι το 2023.
Η ζήτηση LNG καθοδηγείται κυρίως από την ανάπτυξη στην Κίνα, όπου ένα πρόγραμμα κατά της ρύπανσης οδηγεί σε μαζική στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο.
Αλλά η ζήτηση αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί ταχύτατα στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου ο Birol δήλωσε ότι ο τομέας της ενέργειας χρειάζεται επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2040, περισσότερο από το διπλάσιο του σημερινού επιπέδου, για να διατηρηθεί η κατανάλωση.
Παρά το δυναμικό ανάπτυξης, ο τομέας LNG αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογία αποθήκευσης, οι οποίες είναι καθαρότερες από τα ορυκτά καύσιμα και γίνονται πολύ φθηνότερες.
Σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τον Birol η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται κοντά στο να γίνει η φθηνότερη πηγή νέας ηλεκτρικής ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης