Ενέργεια

Για πρώτη φορά άμεση σύνδεση της γερμανικής και της βελγικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Για πρώτη φορά  άμεση σύνδεση της γερμανικής και της βελγικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η γερμανική εταιρεία Amprion ξεκινάει τη λειτουργία γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας προς το Βέλγιο μέχρι το τέλος του 2020

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Amprion εγκαινίασε την Τρίτη 30/10/2018 μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης που πρόκειται  να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2020, συνδέοντας άμεσα τη γερμανική και τη βελγική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά.
Η γραμμή των  90χλμ., με το όνομα  ALEGrO είναι μεταξύ του Niederzier στη Γερμανία κοντά στο Άαχεν και του Lixhe στη βελγική επαρχία της Λιέγης. Θα είναι ένα υπόγειο καλώδιο χωρητικότητας 1.000 μεγαβάτ (MW), ανέφερε η Amprion σε σχετική ανακοίνωση.
Είναι λογικό η Γερμανία, καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, να μοιράζεται τη διασυνοριακή ικανότητα μεταφοράς με το Βέλγιο, το οποίο το 50% της ισχύος του εξάρτάται από  επτά παλαιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σύμφωνα με τους υποστηρικτές του project.  Στο έργο μαζί με την Amprion συμμετέχει και η Βελγική εταιρεία παροχής ενέργειας Elia.
Το Βέλγιο έχει υποστεί απώλειες στην παραγωγή, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, ανάλογα με την προσφορά στις αγορές αυτές.
Η γραμμή συνεχούς ρεύματος (DC) έχει προγραμματιστεί από το 2013 και έχει την ιδιότητα ενός έργου κοινού ενδιαφέροντος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Η τεχνολογία DC επιταχύνει την παράδοση από σημείο σε σημείο, διαφορετική από τις γραμμές εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) που είναι κοινές στην Ευρώπη.
«Μαζί με τους Βέλγους γείτονες και τους φίλους μας ξεκινάμε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς ενέργειας και για την ασφάλεια εφοδιασμού και στις δύο περιοχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης