Διεθνή

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει τον φόρο εκπομπών CO2 από το 2021-22

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει τον φόρο εκπομπών CO2 από το 2021-22

Εάν η συνολική τιμή άνθρακα παραμένει υψηλή

Η Βρετανία θα πρέπει να επιδιώξει να μειώσει τον φόρο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς από το 2021 έως το 2221, αν η συνολική τιμή του άνθρακα παραμείνει υψηλή, σύμφωνα με  στοιχεία του Reuters από έγγραφα που δημοσιεύθηκαν ως μέρος του προϋπολογισμού της χώρας τη Δευτέρα 29/10/2018.
Ο σημερινός φόρος στήριξης των τιμών άνθρακα που ανέρχεται σε 18 λίρες (23,03 δολ.) ανά τόνο θα παραμείνει παγωμένος για την περίοδο 2020-2021, όπως ανέφερε το έγγραφο.
Η συνολική τιμή άνθρακα της Βρετανίας αποτελείται από δύο εισφορές με τον φόρο εγχώριας στήριξης που καταβάλλουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πέραν των υποχρεώσεων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS), η οποία αναγκάζει τις εταιρείες να παραδώσουν μία άδεια άνθρακα για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν.
Οι τιμές εκπομπών άνθρακα της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν φέτος σε περίπου 17 ευρώ (19 δολάρια) ανά τόνο, καθιστώντας τη συνολική τιμή άνθρακα για τις βρετανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 33 λίρες τον τόνο.
Εντούτοις, σε περίπτωση που δεν έχει συναφθεί συμφωνία για το Brexit τον Μάρτιο, η Βρετανία θα εγκαταλείψει αυτόματα το ETS της ΕΕ.
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα  29/10/2018 ότι θα εισαγάγει έναν επιπλέον φόρο εκπομπών άνθρακα που θα καθοριστεί σε 16 λίρες ανά τόνο, ο οποίος θα καταβάλλεται από τις στατικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σήμερα στο ETS της ΕΕ, όπως τα  ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και τα εργοστάσια υψηλών εκπομπών από την 1η Απριλίου 2019.
"Ο νέος φόρος θα διατηρήσει μια σταθερή τιμή άνθρακα για εκείνους τους σταθερούς πομπούς που καλύπτονται σήμερα από το ευρωπαϊκό ETS, παρέχοντας σταθερότητα στις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπληρώσει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους μείωσης του άνθρακα", ανέφερε η κυβέρνηση.
Η Βρετανία έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050.
Η κυβέρνηση δήλωσε προηγουμένως ότι εξετάζει τέσσερις επιλογές τιμολόγησης του άνθρακα για τη Βρετανία όταν θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης