Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με σενάρια μείωσης των CO2 από παραγωγή και κατανάλωση ο νέος οδικός χάρτης για την Κλιματική Αλλαγή

Με σενάρια μείωσης των CO2 από παραγωγή και κατανάλωση ο νέος οδικός χάρτης για την Κλιματική Αλλαγή

Τον επόμενο μήνα ο νέος “οδικός χάρτης” της Κομισιόν για την κλιματική στρατηγική έως το 2050

Στο τέλος Νοεμβρίου θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τον προτεινόμενο “οδικό χάρτη” για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2050 και, κατά συνέπεια, τη συμβολή της “Γηραιάς Ηπείρου” στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση θα αποτελέσει τη δεύτερη, επικαιροποιημένη εκδοχή της στρατηγικής που συνέταξε για πρώτη φορά η Επιτροπή το 2011, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της – κατά 80-95% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Η επικαιροποίηση επιβάλλεται από τη Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με την οποία οι εκπομπές CO2 θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε το ισοζύγιο εμπομπών άνθρακα να γίνει ουδέτερο έως τα μιστά του 21ου αιώνα.

Ένας στόχος που για να επιτευχθεί, όπως φαίνεται, θα χρειαστούν πιο δραστικές πολιτικές από αυτές που έχουν προβλεφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο “οδικός χάρτης” δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων ανά δραστηριότητα – όπως στην ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανία, τις μεταφορές ή τα κτίρια.

Αντίθετα, θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια, τα οποία θα αποτυπώνουν πιθανούς τρόπους για τη μείωση των εκπομπών από την πλευρά τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, δηλαδή τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης.

Έτσι, θα αποτελέσει το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα ξεκινήσουν αμέσως μετά οι διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μάλιστα, στις διαβουλεύσεις αυτές θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις που καταθέσουν φορείς κλάδων της οικονομίας για τους οποίους είναι δύσκολη η απανθρακοποίηση, όπως η βιομηχανία χημικών και η χαλυβουργία.

Έτσι, οι τελικές αποφάσεις για τους ακριβείς στόχους για το 2050 θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εντός της παρούσας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, με σκοπό να συνεχιστούν όλο το 2019, ώστε να ολοκληρωθούν στο τέλος του επόμενου έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2020. Τότε, όπως προβλέπεται η πρόταση θα υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης