Τελευταία Νέα

Την ΔΕΗ Ανανεώσιμες απορροφά η ΔΕΗ σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παναγιωτάκη

Την ΔΕΗ Ανανεώσιμες απορροφά η ΔΕΗ σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παναγιωτάκη

Συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση για τα CO2

Την ΔΕΗ Ανανεώσιμες απορροφά η ΔΕΗ σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκη.

Η κίνηση αυτή έχει δύο στόχους:
-    Η πρώτη, την ενίσχυση και εντατικοποίηση της στρατηγικής στροφής της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές με το σύνολο της υποδομής της επιχείρησης να κινητοποιείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλ. Μοσχολιάς έχει αναφέρει ότι το επενδυτικό πλάνο θα είναι της τάξης των 4000MW ενώ αναμένονται και επιχειρηματικά deals προς ανακοίνωση.
-    Παράλληλα η δίοικηση στόχο έχει να δώσει αξία στους μετόχους της με την ενσωμάτωση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίοι παρά το καλό ξεκίνημα του 2018 βλέπουν την μετοχή τους να έχει εγκατακριμνιστεί. Να σημειώσουμε ότι ο εκμηδενισμός του ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη θα έχει ωφέλειες της τάξης των 250 εκατ ευρώ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Η πορεία της ΔΕΗ πέραν του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει λόγω της μεγάλης υποτίμησης της χρηματιστηριακής της αξίας είναι και στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική στο πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ εκτιμώντας ότι η πώληση των λιγνιτικών δεν θα προχωρήσει και παράλληλα δεν θα προσδώσει έσοδα για την ΔΕΗ. Της αποδίδει επιπλέον ευθύνες για την μη λήψη έγκαιρων μέτρων για την αντιστάθμιση της ανόδου των CO2.
Aπό την πλευρά  τους κυβερνητικοί κύκλοι  αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση της προηγούμενης περιόδου γιατί δεν πίεσε για να λάβει δωρεάν δικαιώματα των CO2, που όπως αναφέρουν εδικαιούτο.
Παράλληλα θέτον το ζήτημα γιατί η στροφή στις ΑΠΕ γίνεται στην παρούσα φάση ενώ στην προηγούμενη περίοδο επελέγη επένδυση – μαμούθ στους λιγνίτες.
Oι τιμές των CO2 υποχώρησαν στις 16/10 στα 18,25 ευρώ/τόνο και θα δοκιμάσουν τεχνικά επίπεδα για περαιτέρω διόρθωση σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς.
H μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 1.2250 ευρώ στις 26/10 με κεφαλαιοποίηση 284 εκατ ευρώ.

H ΔΕΗ Ανανεώσιμες σήμερα φτάνει τα 160 MW σε χαρτοφυλάκιο και στόχο έχει να πιάσει τα 500 MW μέχρι το 2020. Παράλληλα οι εισηγήσεις της Mckinsey μιλούν για στόχο 2,5GW μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, " η εταιρία μετασχηματίζεται με την απορρόφηση αυτή σε μια ευρωπαική εταιρία σύγχρονη φίλα προς το περιβάλλον."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης