Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία θέλει να συνδεθεί με τον TurkStream – Πυρά κατά δυτικών χωρών για διπλά "στάνταρ"

Η Ουγγαρία θέλει να συνδεθεί με τον TurkStream – Πυρά κατά δυτικών χωρών για διπλά

Η Ουγγαρία θέλει να αγοράσει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο και κατηγορεί την δυτική υποκρισία για τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Ρωσία - Δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της χώρας στο Βελιγράδι

Η Ουγγαρία επιθυμεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία για να αποφασίσει για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή 26/10/2018 ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Peter Szijjarto.
Μιλώντας σε διάσκεψη για την ενέργεια στην πρωτεύουσα της Σερβίας στο Βελιγράδι, ο Szijjarto επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως διπλά πρότυπα και υποκρισία της Δυτικής Ευρώπης σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα που αφορούν τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η Ουγγαρία, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, θέλει να συνδεθεί με τον TurkStream, ο οποίος αποτελεί μέρος των σχεδίων του Κρεμλίνου να παρακάμψει την Ουκρανία, που είναι σήμερα η κύρια διαδρομή διέλευσης για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Το σχέδιο έχει δεχθεί έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Κάποιες χώρες στη Δυτική Ευρώπη έχουν πολύ περισσότερους  ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αυτό το είδος  των διπλών  στάνταρτ είναι απαράδεκτο ", δήλωσε ο Szijjarto σύμφωνα με το Reuters.
"Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αντιταχθεί στον δυτικοευρωπαϊκό αγωγό, τότε γιατί αντιτίθεται σε εκείνο που σχεδιάζουν οι μικρότερες κεντροευρωπαϊκές χώρες".
Ο Nordstream είναι ένας αγωγός μέσω της Βαλτικής που μεταφέρει το ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.
"Αν δούμε αυτά τα δύο έργα, η διαφορά είναι ότι μεγάλες εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης συμμετέχουν στον αγωγό Nordstream 2), ενώ μικρότερες εταιρείες της Κεντρικής Ευρώπης συμμετέχουν στη νότια διαδρομή", ανέφερε.

Ο αγωγός Nordstream 2 AG, ο οποίος θα διπλασιάσει την υφιστάμενη δυναμικότητα του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 1 και έχει επικριθεί από τον  Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, κατασκευάζεται με επικεφαλή την ρωσική  Gazprom και χρηματοδοτείται από πέντε μεγάλες δυτικές εταιρείες.
Μία από τις διαδρομές του αγωγού TurkStream αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ουγγαρία από τη Βουλγαρία μέσω της Σερβίας, για την οποία η Βουδαπέστη δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου  να λάβει μεταξύ έξι και οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μόλις ολοκληρωθεί.
"Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει αυτό το έργο", δήλωσε ο Szijjarto.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Aleksandar Anticδήλωσε επίσης ότι η υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ ελπίζει στην ολοκλήρωση της   σύνδεσης του δικού της  αγωγού φυσικού αερίου με τη γειτονική Βουλγαρία και τον TurkStream.
Η γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community Secretariat) η οποία μεταφέρει τα ενεργειακά πρότυπα της ΕΕ στα επίδοξα κράτη μέλη, επέκρινε το σχέδιο λέγοντας ότι στόχος της ήταν να μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο από τον  TurkStream στο κέντρο Baumgarten κοντά στη Βιέννη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εισάγουν επίσης φυσικό αέριο από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δήλωσε ο Szijjarto.
Οι ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουγγαρίας ανήλθαν σε 6,8 δισ. κυβικά μέτρα το 2015, έναντι της εγχώριας παραγωγής 1,8 δισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουγγαρία συμφώνησε να αγοράσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2020.
Ο Szijjarto δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα πρέπει επίσης να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της από πηγές όπως ο μελλοντικός σταθμός φυσικού αερίου της Κροατίας στο νησί της Αδριατικής Krk και ο τομέας φυσικού αερίου στη Ρουμανία από τη Μαύρη Θάλασσα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης