Διεθνή

Το νορβηγικό κρατικό ταμείο υπερδιπλασιάζει τις επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία

Το νορβηγικό κρατικό ταμείο υπερδιπλασιάζει τις επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία

Το ταμείο έχει σήμερα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων κορωνών (825 εκατομμύρια δολάρια), που κατανέμονται σε 42 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, πετροχημικών και των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης

Το ταμείο κρατικών επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, σχεδιάζει να διπλασιάσει τις επενδύσεις του στη Σαουδική Αραβία, αφού συμπεριληφθεί σύντομα στον δείκτη αναφοράς του ταμείου, δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου Yngve Slyngstad την Παρασκευή 26/10/2018.
Το ταμείο έχει σήμερα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων κορωνών (825 εκατομμύρια δολάρια), που κατανέμονται σε 42 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, πετροχημικών και των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης.
Ο δείκτης αναφοράς, FTSE, θα περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία το επόμενο έτος.
Η δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και ζητείται να περιοριστεί το εμπόριο με το Ριάντ.
"Επενδύουμε σε εταιρείες, όχι σε χώρες. Οι επενδύσεις μας σε εταιρείες που εδρεύουν στη Σαουδική Αραβία δεν θα αλλάξουν με βάση πολιτικές εξελίξεις ", δήλωσε ο Slyngstad στο Reuters.
"Σε γενικές γραμμές, δεν είμαστε έτοιμοι να εκτιμήσουμε τον πολιτικό κίνδυνο".
Νωρίτερα, το ταμείο ύψους 970 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε ανακοινώσει  ότι θα ζητήσει από τις 9.000 εταιρείες στις οποίες επενδύει να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαθέτουν επαρκή εμπειρία, χρόνο και ανεξαρτησία.
Το ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται τα έσοδα της Νορβηγίας από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατέχει το 1,4% όλων των μετοχών που είναι εισηγμένες παγκοσμίως. Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο πιο ενεργός μέτοχος, καθώς έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη.
Η πλειοψηφία των ανεξάρτητων μελών του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να έχει "θεμελιώδη γνώση της βιομηχανίας" και τουλάχιστον δύο από τα ανεξάρτητα μέλη θα έπρεπε να έχουν εργαστεί στη βιομηχανία της εταιρείας, ανέφερε το ταμείο.
"Είναι πράγματι ... η τεχνογνωσία της βιομηχανίας που είναι ένα ζήτημα που έχει σημειωθεί από τους επενδυτές", δήλωσε ο Slyngstad. "Είναι έντονη η επιθυμία να έχουμε μια κερδοφόρα εταιρεία έχοντας ένα συμβούλιο που γνωρίζει την επιχείρηση".
Ο ίδιος αρνήθηκε να ονομάσει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους θεωρούσε ελλιπή την τεχνογνωσία του κλάδου, αλλά δήλωσε: «Έχει επικεντρωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές, που θα ενισχύσουμε από την θέση μας.

"Αλλά αυτό είναι ένα ευρύτερο θέμα απ 'ό, τι μόνο ο χρηματοπιστωτικός τομέας", πρόσθεσε. "Είδαμε πολύ διαφορετική πρακτική σε διάφορους τομείς και σε διαφορετικές χώρες.
Οι διευθυντές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι έχουν αρκετό χρόνο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα διοικητικά συμβούλια στα οποία υπηρετούν, ανέφερε το ταμείο.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών δεν θα πρέπει να υπηρετούν σε περισσότερα από πέντε συμβούλια ταυτόχρονα και ο πρόεδρος μιας κορυφαίας εταιρίας δεν πρέπει γενικά να προεδρεύει του συμβουλίου άλλης εταιρείας, ανέφερε.
Το τρίτο τρίμηνο, το αμοιβαίο κεφάλαιο σημείωσε απόδοση 2,1%, με την αύξηση των μετοχών της Βόρειας Αμερικής. Εξακολουθεί να επιστρέφει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τον δείκτη αναφοράς που έθεσε το νορβηγικό Υπουργείο Οικονομικών.
"Η ανάπτυξη της αγοράς επηρεάστηκε από τις προσδοκίες για διαφορετική οικονομική ανάπτυξη και την αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των αυξημένων εμπορικών φραγμών", ανέφερε ο Slyngstad.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης